Avion Lufthansa / - FOTO: HTTPS://WWW.LUFTHANSA.COM/TR/EN/SEAT-MAPS
08/07/2024 u 19:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pokrenuta istraga o pandemijskoj pomoći Lufthansi

Evropska komisija (EK) objavila je da je otvorila ‘dubinsku’ istragu o njemačkoj državnoj pomoći kompaniji Lufthansa tokom pandemije korona virusa.

Vlada je za rekapitalizaciju Lufthanse u sklopu Privremenog pandemijskog okvira izdvojila šest milijardi eura i Komisija je odobrila mjeru, ali njenu odluku poništio je Ošti sud EU-a, utvrdivši greške u postupku.

- Opšti sud zaključio je da mjera rekapitalizacije Lufthanse nije ispunila nekoliko uslova iz Privremenog okvira za COVID, saopštila je ta institucija EU.

Komisija je zato sada pokrenula dubinsku istragu kako bi utvrdila da je li Lufthansa ispunjavala uslove za pomoć. Razmotriće i je li trebao biti uspostavljen mehanizam koji bi vladu motivisao na izlazak iz vlasničke strukture i analizirati cijenu dionica u trenutku moguće konverzije “tihog vlasništva II” u dioničarski paket.

Lufthansa poslovala s gubitkom od 467 miliona eura

Brisel najavljuje i analizu “značajne tržišne moći” Lufthanse u vazdušnim lukama poput Duesseldorfa i Beča.

Lufthansa je već u cijelosti vratila pomoć pa će uticaj presude na kraći rok vjerojatno biti ograničen. Značajnije posljedice moguće su u državnim subvencijama u budućnosti.

Portparol Lufthanse ponovio je da su vratili pomoć i istakao da su u godišnjem izvještaju za 2023. prognozirali otvaranje istrage, po uzoru na slične slučajeve.

Luftansa se na presudu žalila drugostepenom Sudu EU-a i postupak još nije dovršen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 12:00