Серђо Мартела / - фото: википедиа
29/01/2022 u 15:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Политичке партиjе у Италиjи ће тражити од Матареле да остане предсједник

- Италиjани не заслужуjу нове вишедневне конфузиjе - рекао jе Матео Салвини, лидер десничарске странке Лига

Италиjанске странке на власти сложиле су се да затраже од предсједника Италиjе Серђа Матареле (80) да остане на тоj функциjи jош jедан мандат, након што парламент ниjе успео да пронађе алтернативног кандидата, изjавио jе данас лидер левичарске партиjе Слободни и jеднаки (ЛЕУ) Роберто Сперанца.

- То jе велика радост - рекао jе Сперанца новинарима након састанка шефова владаjуће коалициjа, пренио jе Роjтерс.

И италиjански премиjер Марио Драги затражио jе од Матареле да остане на месту предсједника jош jедан мандат, након што политички лидери нису успели да пронађу алтернативног, компромисног кандидата, рекао jе раниjе данас неименовани извор.

Он jе навео да jе Драги казао Матарели да треба да остане на функциjи за добро и стабилност земље. За сада нема коментара из канцелариjе италиjанског председника.

Серђо Матарела (80) раниjе jе изjавио да не жели jош jедан мандат на месту шефа државе.

Позив Матарелиjу jе уследио након што италиjански парламент већ пет дана не може да се договори око избора новог предсједника.

- Италиjани не заслужуjу нове вишедневне конфузиjе - рекао jе Матео Салвини, лидер десничарске странке Лига.

- Хаjде да поново потврдимо предсједника Матарелу...и Драгог и одмах се вратимо на посао поподне. Проблеми Италиjана неће чекати - казао jе Салвини.

Предсједник у Италиjи има право да именуjе премиjере и често се позива да решава политичке кризе у трећоj по величини економиjи еврозоне, где владе у просеку преживљаваjу jедва годину дана.

За разлику од других држава где шефове држава бираjу грађани на изборима, у Италиjи 1.009 парламентараца и регионалних представника таjним гласањем бира предсједника.

Да би био изабран кандидат мора да добиjе 505 гласова.

После неуспешног гласања одржаног jутрос, друго гласање jе заказано касниjе током дана.

Дневник Република jе обjавио наслов "Парламент жели Матарелу", али остаjе неjасно да ли би он прихватио други мандат, иако многи посланици сматраjу да би његово поновно именовање за предсједника било наjбољи начин да се одржи статус кво и омогући влади да се фокусира на борбу против пандемиjе ковид-19.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:58