/ foto youtube
27/09/2021 u 10:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Послије избора Њемачка улази у период неизвјесности

Већ од јутрос руководства различитих партија које би могле да уђу у будућу коалицију састају се у Берлину и требало би да дају наговјештаје могућих савеза

Њемачка која је била стуб стабилности у ери Ангеле Меркел улази у много непредвидљивију фазу гдје јој предстоје тешки преговори за формирање будуће владе послије парламентарних избора на којима су према званичним прелиминарним подацима са малом предношћу побиједиле социјалдемократе, преноси портал ртцг.

Већ од јутрос руководства различитих партија које би могле да уђу у будућу коалицију састају се у Берлину и требало би да дају наговјештаје могућих савеза.

Према јутрос објављеним прелиминарним званичним резултатима, који су потврдили пројекције објављене ноћас, Социјалдемократска партија десног центра и њихов водја Олаф Шолц освојили су 25,7 одсто гласова, незнатно испред конзервативне уније ЦДУ-ЦСУ Армина Лашета која је забиљежила историјски минимум са 24,1 одсто.

Конзервативци никад нијесу имали мање од 30 одсто гласова. То је тежак ударац за групу Ангеле Меркел у тренутку када она одлази у политичку пензију. У Њемачкој гласачи не бирају директно свог шефа владе већ то чине посланици када се формира посланичка већина у парламенту.

Њу је посебно компликовано формирати јер треба да окупи три партије, што није виђено од 1950-их, због расцјепкавања гласова.

- Почиње партија покера", написао је часопис Шпигел указујући да после гласања суштинска питања остају отворена- као што је ко ће бити канцелар и која коалиција ће владати земљом у будућности.

За социјалдемократе ствари су јасне.

- Оно што је сигурно је да су бројни грађани гласали за СПД зато што желе промјену владе и такодје зато што хоће да се будући канцелар зове Олаф Шолц- рекао је Шолц синоћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:03