Илустрација, судница / - фото: UNSPLASH
08/12/2021 u 20:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потврђена оптужница против министра безбједности БиХ

Према оптужници, Цикотић jе, као службена особа у органима извршне власти у БиХ, своjим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме jе починио продужено кривично дjело злоупотребе положаjа или овлашћења

Суд БиХ потврдио jе оптужницу против актуелног министра безбједности у Савјету министара БиХ Селма Цикотића.
Он се терети за злоупотребу положаjа према коjоj jе у периоду од 2009. до 2011. године, када jе био министар одбране, оштетио буџет БиХ за износ од око 9,7 милиона марака.

То jе потврђено из Тужилаштва Босне и Херцеговине, преноси сараjевски Аваз и подсјећа да jе Тужилаштво раниjе саопштило да се Цикотић терети да jе, у поменутом периоду, злоупотријебио службени положаj државног министра тако што jе на незаконит начин погодовао купцу, на штету министарства коjим jе руководио, приликом плана извоза и продаjе вишкова застарелог оружjа, мунициjе и воjне опреме.

– У оптужници се наводи да jе оптужени потпуно незаконито и заобилазећи предвиђене законске процедуре, без упознавања своjих замјеника, као и Предсједништва БиХ, вршио измјене уговора, након чега jе предузећу „Scout” Загреб, умјесто застарелог наоружања и мунициjе, коjе jе и било предвиђено за отпис и продаjу како би се смањили трошкови чувања и одржавања, измјенама уговора извозио оружjе и мунициjу већег квалитета и потражње на тржишту, па jе на таj начин оштетио буџет БиХ за износ од око 9,7 милиона марака, као и другима прибавио имовинску корист у вишемилионском износу – наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Према оптужници, Цикотић jе, као службена особа у органима извршне власти у БиХ, своjим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме jе починио продужено кривично дjело злоупотребе положаjа или овлашћења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:04