/ - FOTO: UNSPLASH - SLAVCHO MALEZANOV, ZASTAVA MAKEDONIJA, ILUSTRACIJA
08/09/2024 u 13:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predsjednica Sjeverne Makedonije: Evropeizacijom države omogućiti mladima da sreću traže u zemlji

Predsjednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova čestitala je građanima 8. septembar – Dan nezavisnosti i pozvala na ujedinjenje oko opšteg dobra i javnog interesa i evropeizaciju države.

Ona je u čestitki podsjetila da su 8. septembra 1991. godine makedonski građani, koristeći svoje pravo na samoopredeljenje, izrazili svoju volju i u ogromnom broju glasali za suverenu i nezavisnu makedonsku republiku.

Ona je istakla da je tim zaokružavanjem djela „ilindenaca“ i „asnomaca“ preuzeta odgovornost da se gradi moderna, evropska, pravna država koja će obezbjediti mir i suživot, socijalnu pravdu, ekonomsko blagostanje i napredak ličnog i zajedničkog života, prenosi N1.rs.

- Sada, 33 godine kasnije, entuzijazam i nada su, nažalost, u sjenci brojnih izazova sa kojima smo se kao država suočili, od spoljnih pritisaka i neprincipijelnih blokada, preko unutrašnjih podjela, pa sve do političkih i bezbjednosnih kriza. Naša je dužnost da ostavimo po strani podjele i ujedinimo se oko opšteg dobra i javnog interesa -  istakla je Siljanovska Davkova.

Kakve su šanse za proširenje EU do 2030. godine

Moramo, istakla je predsjednica Sjeverne Makedonije, da uložimo sve svoje lične i institucionalne kapacitete da makedonsku republiku učinimo pristojnim mjestom za život, koje će svim građanima dati jednake šanse za napredak, da to bude republika koja će brinuti o najboljem, inkluzivna za drugačije, solidarna sa ranjivim i pravedna prema svima.

- Samo evropeizacijom države, vladavinom prava i borbom protiv korupcije, funkcionalnim institucijama i konkurentnom ekonomijom i sistemom zasluga omogućićemo mladim generacijama da ostvare pravo da sreću traže kod kuće, u zajedničkoj otadžbini, u kojoj će raditi, zasnivati porodice i stvarati budućnost. Samo tako ćemo obnoviti nadu i vratiti entuzijazam sa početka makedonske nezavisnosti -  poručila je Siljanovska Davkova.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 22:53