španska policija, ilustracija / - SKRINšOT
22/06/2024 u 16:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Prekinut lanac prostitucije u Španiji: Ukrajinkama obećavali posao pa ih prevarili

Zbog sumnje da su umiješani u trgovinu ženama iz Ukrajine u cilju njihovog seksualnog iskorišćavanja, u Almeriji, na jugu Španije, uhapšeno je pet osoba.

- Osumnjičeni su namamili ukrajinske žrtve obećanjima da će im obezbijediti izbjegličke vize, finansijsku podršku i posao - piše u saopštenju Europola, koji je podržao akciju španske policije.

Među uhapšenima, uključujući osumnjičenog vođu kriminalne organizacije, jedan je španski i po dvoje ruskih i ukrajinskih državljana.

- Identifikovano je 14 žrtava trgovine ljudima. Pretreseno je pet lokacija i zaplijenjena dva luksuzna vozila, gotovina, elektronska oprema, ugovori o zapošljavanju u uslužnom sektoru i druga različita dokumenta povezana sa klubom u kojem su žrtve eksploatisane - piše u saopštenju Europola.

Kriminalna grupa, koja je, navode, aktivna od 2020. godine, regrutovala je svoje žrtve, uglavnom preko platformi društvenih medija, dok se predstavljala da su menadžeri u agenciji za zapošljavanje.

- Žrtve su namamljene ponudama za posao za hostese. Navodni trgovci ljudima su, zatim, eksploatisali žene, uglavnom državljanke Ukrajine, ali i Bjelorusije, u klubu za prostituciju u El Ejidu, u Almeriji - piše u saopštenju Europola.

Žrtve su, navode, ciljane na osnovu njihove nacionalnosti i dovedene u Španiju sa turističkim vizama, uz obećanje da će im biti obezbijeđen legitiman posao u industriji zabave i turizma.

- Kada su stigle u Španiju, žrtve su dobile instrukcije da se prijave za privremenu zaštitu zbog rata u Ukrajini. Nakon što im je odobren boravak u Španiji, obećane su im beneficije za radnu dozvolu. Međutim, osumnjičeni su ih prevarili. Žrtve nijesu dobile nikakav ugovor o radu i tada su eksploatisane kroz prostituciju. Kriminalna grupa je ostvarila ogromnu nezakonitu zaradu eksploatacijom velikog broja žena. Žrtve su bile smještene u tri kuće koje je obezbijedila ista osoba koja je upravljala noćnim klubom. Izolujući žrtve od ostatka društva, trgovci su pokušali da minimiziraju rizike policijskog otkrivanja ili bjekstva žena - naveli su iz Europola.

 

Prognani iz Dubaiјa, u Tivtu razvili porno-biznis

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 17:29