/ - ФОТО: ЕУРОПОЛ
27/10/2021 u 23:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Превара при запошљавању: Одузета 32 возила високе класе, новац са 350 рачуна

Радни услови су били лоши, а законски услови за рад нису били испуњени укључујући ограничење радног времена и минималну плату и годишњи одмор

Белгијска федерална полиција, италијанска Guardia di Finanza и луксембуршка правосудна полиција, уз подршку Еуропола, разбили су велику организовану криминалну групу која се бавила преваром и прањем новца.

- Претражене су 34 локације (22 у Белгији, 10 у Италији и 2 у Луксембургу). Ухапшено је 12 осумњичених (10 у Белгији и 2 у Италији). Запијена укључују 32 аутомобила високе класе, некретнине, луксузне предмете, новац на 350 банковних рачуна и 400.000 еура готовине у укупном износу од најмање 3,5 милиона еура. Осим тога, 10,6 милиона еура је блокирано на 16 банковних рачуна у Италији- наводе из Еуропола.

Криминална организација, којом је управљала једна италијанска породица, имала је неколико компанија у Италији, Румунији и Словачкој, које су врбовале раднике локално.

- Радници су потом послани у грађевинске секторе у западноевропским земљама, углавном у Белгији и Луксембургу. У Белгији је око 20 локалних подизвођача тада запослених радника. Радни услови су им често били лоши, а законски услови за рад нису били испуњени укључујући ограничење радног времена по дану/недељи, минималну плату и годишњи одмор. Истрага је открила да компаније које су запошљавале нису имале никакву активност у земљама у којима су биле смјештене, а запослени који су ангажовали заправо никада нису радили за првобитне компаније. Превара се процјењује на 20 милиона еура без могућих губитака ПДВ-а- појаснили су из Еуропола.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 22:35