Напади врана у Загребу / - Википедија
05/06/2021 u 07:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Призори какви се не памте: Учестали напади врана у Загребу

Иако напади врана у ово доба године нису ријеткост, овакве повреде љекари не памте. Само у последња три дежурства доктор Стипе Ћорлука примио је четири пацијенткиње које су напале птице, а које су задобиле теже повреде, преносе хрватски медији

Посљедњих десетак дана љекари загребачке Клинике за трауматологију готово свакодневно збрињавају пацијенте које су напале вране. Једна дјевојка сломила је кичму бјежећи од вране која је напала.

Иако напади врана у ово доба године нису ријеткост, овакве повреде љекари не памте. Само у последња три дежурства доктор Стипе Ћорлука примио је четири пацијенткиње које су напале птице, а које су задобиле теже повреде, преносе хрватски медији.

„Искрено, овако нешто нисам доживио откако радим. У последњих десет дана на хитни пријем дошла нам је дјевојчица која је због напада вране сломила кичму, док једна дјевојка има сломљену руку, једна кољено, а једна је искренула глежањ“, прича др Ћорлука.

Како су дјевојке рекле љекарима, вране су се, ничим изазване, залијетале у њих, преноси „Јутарњи лист“.

Двије најтеже повријеђене биле су на бициклима па су пале и задобиле преломе.

Двије женске особе које су боље прошле, након санације повреде пуштене су кући. Једна дјевојка је рекла да је шетала и на њу су почеле да се залијећу вране које је прво успјела да отјера рукама, али птица је наставила напад и када се други пут залетјела у дјевојку, она је пала и повриједила зглоб на руци.

„Има неколико занимљивих коинциденција. Ријеч је о женским особама, напади су се догађали предвече и све имају дугу косу“, испричао је др Ћорлука.

Иако је он примио највише пацијената које су напале вране, каже да су му и колеге пренијеле да су имали на хитном пријему пацијенте који су дошли због залијетања врана.

Ива Шоштарић, орнитолог, каже да се догађа да вране нападају људе, али никада прије није чула за овакве повреде.

„Када врана нападне, а то обично ради јер се осјећа угроженом, најбоље је почети махати рукама и тако је преплашити. Нема потребе трчати, него се само бржим кораком удаљити. Наравно, на бициклу је то теже, али ако је могуће, треба се одмах зауставити, сићи и потјерати врану“, каже она и додаје да се људи уплаше и повриједе када падну.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:07