Unsplash, ilustracija
04/10/2021 u 10:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протести у Хрватској због увођења обавезних ковид потрврда у здравству

Како стоји у упутству за запослене, на посао ће морати долазити с валидном ковид-потврдом. Ако је запослени нема, обавезан је према распореду установе приступити тестирању ван радног времена

Неколико десетака антиваксера протестовало је јутрос испред Клиничких болничких центара (КБЦ) у Загребу и Сплиту, поводом ступања на снагу обавезног посједовања цовид-потврде о вакцинисању за све запослене у здравству и социјалној заштити, као и за кориснике који улазе у те установе, јавља Радио Слободна Европа (РСЕ).

Министра здравства Вилија Бероша који је у седам јутрос дошао поводом увођења ових мјера протестанти су дочекали повицима “оставка” и “издаја”.

Како наводи портал index.hr, у Загребу се окупило тридесетак запослених у КБЦ-у који немају ковид-потврду, а не желе се тестирати како би могли ући на своје радно мјесто.

Њима се придружило и више грађана од раније познатих по противљењу вакцинацији, као и један католички свештеник. Министар Берош је био присиљен обратити се новинарима унутар зграде КБЦ-а.

-Ниједан почетак није лак. Дозвољавам право на различита мишљења, но када је вирус годину и по око нас, негирати његово постојање, није оправдано. Ове мјере су, то цијело вријеме причамо, привремене. Доиста смо мислили на све- рекао је Берош.

Министар је додао како му није јасно зашто се неко не жели тестирати. Који су му мотиви и да их он у овом тренутку не може разумјети.

На протесту је била и синдикална повјереница Гордана Мишкулин, која је казала како није у реду да је дио запослених морао доћи на тестирања јуче у недјељу, на нерадни дан, јавља 24сата.хр..

Око 7.40 демонстранти су упали у управну зграду КБЦ-а, али их је полиција извела ван. Покушали су то поново у 8.15, алиих је обезбјеђење извело вани. Демонстранти најављују да ће доћи и сутра у уторак, наводи исти извор.

Сличан протест био је и пред КБЦ-ом Сплит.

Од данас у здравственом сисстему и установама социјалне заштите у Хрватској, сви запослени, као и сви посјетиоци и пратња морају имати ЕУ дигиталну Цовид потврду или, у случају да постоји оправдани разлог, негативан тест.

Како стоји у упутству за запослене, на посао ће морати долазити с валидном ковид-потврдом. Ако је запослени нема, обавезан је према распореду установе приступити тестирању ван радног времена. Само запослени који има ваљану потврду може боравити у просторијама послодавца.

Ако одбије тестирање, или показивање потврде, “неће моћи боравити у просторијама послодавца”, стоји у упутству. Тестирање ће се спроводити два пута недељно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:55