АУСТРИЈА, ЗАСТАВА / - ФОТО: ВИКИПЕДИЈА
20/01/2022 u 19:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прва у Европи: Аустриjа усвоjила обавезну вакцинациjу почевши од фебруара

Канцелар Нехамер рекао jе да jе постоjала забринутост око тога да се тинеjџери кажњаваjу, те jе зато направљена измена и обавезна вакцинациjа се уводи од 18 година

Аустриjски парламент усвоjио jе вечерас одлуку о увођењу обавезне вакцинациjе против корона вируса за одрасле, уз претњу високе казне, почевши од фебруара 2022. године. Аустриjа jе тиме постала прва земља у Европи коjа jе увела обавезну антиковид вакцинациjу за све.

- Као што jе предвиђено, почетком фебруара уводимо обавезну вакцинациjу за стариjе од 18 година - рекао jе новинарима шеф конзервативне владе, коjу води заjедно са еколозима.

Влада jе прије готово два мјесеца наjавила да ће почетком ове године увести општу обавезну вакцинациjу. Кључни аспекти плана остаjу у коначноj верзиjи коjа треба да буде разматрана у парламенту у четвртак, али званичници су рекли да су консултациjе са две опозиционе странке и другим показале да су биле потребне промене у неким детаљима.

Канцелар Нехамер рекао jе да jе постоjала забринутост око тога да се тинеjџери кажњаваjу, те jе зато направљена измена и обавезна вакцинациjа се уводи од 18 година.

Нехамер jе рекао да jе предлог закона тако смишљен да одговора флексибилности вируса.

У суботу jе 27.000 људи демонстрирало у главном граду Аустриjе Бечу против те спорне мере, за коjу се сматра да крши поjединачне слободе.

Почетком фебруара биће уведене контроле и невакцинисани ће моћи да буду кажњени од 600 до 3.600 еура у случаjу понављања преступа.

Дјелови закона могу бити суспендовани уз одобрење парламентарног одбора ако на пример будући соjеви вируса буду блажи, или стручњаци оцене да вакцинациjа више ниjе пут коjим даље треба ићи.

Вакцинациjа постаjе обавезна у све већем броjу земаља за одређене професиjе, категориjе становништва или неке активности. Али обавезна антиковид вакцинациjа за све jе и даље изузетак.

Таква мјера ступила jе на снагу у Еквадору, Таджикистану, Туркменистану, Индонезиjи и Микронезиjи.

У Немачкоj би сличан предлог за коjи се залаже социjалдемократски канцелар Олаф Шолц могао да буде раматран у Бундестагу краjем jануара.

Аустриjска влада оправдава ову меру преоптерећеношћу болница и жељом да стигне до стопе вакцинациjе од 90 одсто, коjом би се омогућило према саветима стручњака да се постигне колективни имунитет.

Према подацима владе од данас пропусницу за вакцинисање има 5,8 милиона становника Аустриjе коjа има 7,4 милиона људи коjи могу да се вакцинишу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:04