ilustracija / - PODACI, ILUSTRACIJA, UNSPLASH
21/07/2024 u 09:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rast upotrebe vještačke inteligencije među njemačkim firmama

U Njemačkoj 27 odsto firmi koristi vještačku inteligenciju, dok je prošle godine taj udio bio 13,3 odsto, pokazuju podaci minhenskog instituta Ifo.

Broj firmi koje koriste vještačku inteligenciju u svojim poslovnim procesima povećao se u gotovo svim sektorima. U automobilskoj, elektroničkoj, farmaceutskoj i tekstilnoj industriji udio tih firmi bio je veći od 33 odsto, prenosi SEEbiz.

Među pružaocima usluga ističe se djelatnost oglašavanja i istraživanja tržišta, gdje je taj udio iznosio 72 odsto, dok je kod pružaoca IT usluga oko 60 odsto. U sektoru maloprodaje, vještačku inteligenciju trenutno koristi 22 odsto firmi.

U građevinskoj industriji 11,6 odsto firmi koristilo je vještačku inteligenciju. U ovom sektoru je i najveći broj skeptika koji trenutno ne vide potencijal u korišćenju ove tehnologije, oko 42 odsto. Sličan udio Institut bilježi i u ugostiteljstvu, 40 odsto.

Vođa istraživanja u Ifo-u, Klaus Wohlrabe, procijenio je da će se u budućnosti povećati broj firmi koje koriste vještačku inteligenciju.

- Firme očekuju da će korišćenje vještačke inteligencije povećati njihovu produktivnost više od deset odsto-  rekao je Wohlrabe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:17