FOTO: CAR GIRL, Unsplash - euro / - FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH - EURO
26/09/2024 u 07:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rast zarada u eurozoni usporava

Rast zarada u eurozoni usporava, budući da poslodavci smanjuju dodatke, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Istraživanje se nadovezalo na procjene ECB-a da bi inflacija trebalo da oslabi u uslovima restriktivne monetarne politike, koja je zakočila potrošnju i ulaganja.

- Poslodavci su u posljednje vrijeme počeli da smanjuju naknade za prekovremeni rad i dodatke za usklađivanje plata s inflacijom, pa se razlika između ugovorenog i isplaćenog iznosa smanjila - konstatovali su autori u istraživanju.

To je, kako su napomenuli, vjerovatno znak da će popustiti i pritisci koji su podsticali rast potrošačkih cijena, prenosi Hina, PRENOSI mINA BIZNIS.

- U procesu usporavanja inflacije, stigli smo do tačke na kojoj je pritisak plata na rast potrošačkih cijena počeo da slabi. To znači i da će ECB, pri kreiranju monetarne politike, ponovo prebaciti težište na ugovorene iznose plata - naveli su autori istraživanja.

U periodu od aprila do juna, ugovorene plate porasle su u zoni primjene zajedničke evropske valute 4,3 odsto. U prva tri ovogodišnja mjeseca, porasle su 4,7 odsto.

Njihov je rast u proljećnom tromjesečju i dalje bio snažniji nego što bi zahtijevalo spuštanje stope inflacije na dva odsto, ali ECB i dalje procjenjuje da će rast cijena oslabiti i dostići planirani nivo u drugoj polovini naredne godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
RASTZARADAEUROZONA
26. septembar 2024 08:01