RUski napar na Ukrajinu / - ILUSTRACIJA
12/08/2024 u 09:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija evakuiše još jedan pogranični region zbog prijetnje od ukrajinskih snaga

Rusija je evakuisala djelove još jednog regiona pored Ukrajine nakon što je Kijev naglo pojačao vojnu aktivnost blizu granice samo nekoliko dana poslije najvećeg upada na rusku teritoriju od početka rata 2022. godine.

Ukrajinske snage probile su rusku granicu u utorak i zauzele neke zapadne djelove ruske Kurske oblasti, u iznenadnom napadu koji bi mogao da ima za cilj da dobije prednost u mogućim pregovorima o prekidu vatre poslije izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Rojters.

Ruska vojska je u nedjelju priznala da je Ukrajina na nekim mjestima uspjela da prodre na teritoriju Rusije i do 30 kilometara.

Rusija je do nedjelje stabilizovala front u Kurskoj oblasti, iako je Ukrajina zauzela dio ruske teritorije gdje su se borbe nastavljene u ponedjeljak.

U ruskoj oblasti Kursk proglašeno vanredno stanje zbog prekograničnog napada

U susjednoj Belgorodskoj oblasti na jugu Rusije, regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je počela evakuacija iz okruga Krasnaja Jaruga zbog "neprijateljske aktivnosti na granici” koja predstavlja prijetnju.

- Siguran sam da će naši vojnici učiniti sve da se izbore sa prijetnjom koja je nastala. Počinjemo da premještamo ljude koji žive u okrugu Krasnaja Jaruga na bezbjednija mjesta - rekao je Gladkov.

Rusija je uvela sveobuhvatan bezbjednosni režim u regionima Kursk, Brjansk i Belgorod dok je ruski saveznik Bjelorusija naveo da je povećao broj trupa na granici pošto je Minsk saopštio da je Ukrajina dronovima narušila njegov vazdušni prostor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 10:12