Ruska imovina kamen spoticanja / - SCREENSHOT/ MONDO
25/02/2024 u 12:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija poručila Zapadu: Ako prisvojite našu imovinu odgovorićemo žestoko

Među zemljama koje su zamrznule imovinu ruskim državljanima je i Crna Gora. Odluka Vlade o uvođenju sankcija i zamrzavanju imovine donijeta je bez odluke suda, zbog čega su podnijete dvije inicijative za ocjenu ustavnosti ove odluke

Moskva je danas upozorila Zapad da će ruski odgovor biti veoma oštar ako SAD i Evropska unija zaplijene rusku imovinu vrednu stotine milijardi dolara, rekla je za radio Sputnjik portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi TASS.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022, SAD i njihovi saveznici zabranili su transakcije sa ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu, prenosi Index.hr.

EU je usvojila zakon o korišćenju vanredne dobiti ostvarene od zamrznute imovine ruske centralne banke, saopšteno je juče, prvi konkretan korak ka cilju Unije da se tim novcem finansira rekonstrukcija Ukrajine.

- Ovo je krađa. To je prisvajanje nečega što vam ne pripada - rekla je za radio Sputnjik Zaharova, prenosi TASS. Zaharova je rekla da bi odgovor Moskve bio "izuzetno oštar" jer Rusija vjeruje da ima posla sa lopovima.

- S obzirom da je naša zemlja to kvalifikovala kao krađu, odnos će biti kao lopovski - rekla je Zaharova.

Ne politički manipulatori, ne tehnolozi koji su pretjerali, već lopovi, dodala je ona.

Moskva je rekla da će, ako njena imovina bude zaplijenjena, zaplijeniti imovinu zapadnih zemalja.

Među zemljama koje su zamrznule imovinu ruskim državljanima je i Crna Gora. Odluka Vlade o uvođenju sankcija i zamrzavanju imovine donijeta je bez odluke suda, zbog čega su podnijete dvije inicijative za ocjenu ustavnosti ove odluke. Iako su prošle skoro dvije godinu od podnošenja inicijative Ustavni sud se još nije izjasnio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:28