/ - FOTO YOUTUBE CBS NEWS
19/02/2022 u 17:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Руске власти: Граната погодила сеоску кућу; Кијев: Руске снаге напале сопствене положаје

Западни лидери тврде да Русија прави вјештачку кризу као изговор за напад на Украјину

На истоку Украјине тензије су све веће из сата у сат. Једни оптужују друге за ескалацију насиља. Сепаратистички лидери у Доњецку и Луганску тврде да Украјина спрема офанзиву, због чега су наредили општу мобилизацију и евакуацију у Русију, пише Блиц. Западни лидери тврде да Русија прави вјештачку кризу као изговор за напад на Украјину.

Свјетски лидери састаће се данас у Минхену на безбједносној конференцији, а главна тема биће ескалирајућа криза у Украјини. У Минхену ће бити и украјински председник Володимир Зеленски који ће се састати са премијером Велике Британије Борисом Джонсоном, немачким канцеларом Олафом Шолцом и потредседницом САД Камалом Харис.

Локалне власти на југозападу Русије данас су саопштиле да је граната погодила једну сеоску кућу у близини границе са Украјином, оштетивши кров, али том приликом нико није повријеђен.

Украјина је, међутим, одлучно негирала два претходна извјештаја да су њихове гранате пале на руску територију у близини границе, наводећи да су то лажне вијести. Украјина тврди да њихове снаге нису гађале ту област, додајући да им није у интересу да дође до ескалације тензија које су већ довољно повишене.

Прес служба граничне управе Федералне службе безбједности за Ростовску област, потврдила је у међувремену да су двије гранате погодиле руску територију, јавио је Интерфакс. Једна је експлодирала два километра од руске границе, док је друга уништила помоћну зграду на приватном имању код села Маноцкис, а жртава и повријеђених није било.

Руске снаге употребиле су тешко наоружање да нападну сопствене положаје у близини села Пикузи код Мариупоља, покушавајући да пребаце кривицу за напад на оружане снаге Украјине, саопштила је данас Оперативно-тактичка група украјинске војске.

- Како би оптужиле украјинске трупе за употребу тешког наоружања и направиле релевантну слику за руске пропагандне медије, руске снаге данас су извеле још једну провокацију, отварајући ватру из тешког наоружања на сопствене положаје у селу Пикузи- наводи се у саопштењу украјинских војних званичника, јавио је Укринформ, пренио је Интерфакс.

- Оваквим акцијама они су још једном показали свој циничан и равнодушан однос према животима и здрављу цивила- оцијенила је украјинска војска.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:10