Italija, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
22/10/2024 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Savjet Evrope zabrinut zbog govora mržnje u Italiji

Savjet Evrope izrazio je zabrinutost zbog porasta "govora mržnje" i ksenofobije u javnoj sferi u Italiji, pozivajući zemlju premijerke Đorđe Meloni (Giorgia) da pokrene akcioni plan protiv rasizma.

Posle pet godina analize stanja ljudskih prava u Italiji, Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI), objavila je izveštaj u kojem se izražava zabrinutost zbog ksenofobije „sve više prisutne u javnom i političkom životu sa krajnjem podeljenim - Govor mržnje, uključujući takav govor od visokih političkih lidera, retko se dovodi u pitanje - navelo je to telo stručnjaka za rešavanje pitanja koja se odnose na diskriminaciju.

Iako se broj Roma koji žive u kampovima „znatno smanjio“, njihova prinudna iseljavanja, „suprotno međunarodnim standardima, nisu prestala“, navodi se u izveštaju.

- Izloženi visokim rizicima radne eksploatacije, mnogi neregularni migranti vrlo retko prijavljuju tu vrstu zlostavljanja iz straha da će biti deportovani - dodaje se u izveštaju.

U Italiji protest zbog ograničenih prava homoseksualnih roditelja

ECRI je naveo da zajednica LGBTQ i dalje doživljava predrasude i diskriminaciju u svakodnevnom životu.

U izveštaju se navodi niz preporuka, uključujući stvaranje „potpuno nezavisnog“ tela za unapređenje ravnopravnosti, kao i usvajanje „nacionalnog akcionog plana za borbu protiv rasizma“.

To telo takođe predlaže da se obezbedi da školski programi naglašavaju „jednakost, raznolikost i inkluziju“.

Od dolaska na vlast 2022. godine, liderka krajnje desničarske partije „Braća Italije“ Đorđa Meloni, vodi izuzetno strogu migracionu politiku.

Ona, koja sebe definiše kao „hrišćansku majku“, privrženu tradicionalnim porodičnim vrednostima, takođe se više puta suprotstavljala „LGBT lobiju“.

Savet Evrope, čije je sedište u Strazburu, ima 46 zemalja članica. On je odgovoran za održavanje vrednosti demokratije i ljudskih prava na kontinentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 20:45