Себастијан Курц / - интернет
22/08/2021 u 08:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Себастијан Курц се противи прихватању jош људи из Авганистана у Аустриjу

Док се Еуропска униjа бори с тим што учинити с Авганистанцима коjи су им помагали у протеклих 20 година, Курц jе рекао да долазак у Аустриjу ниjе опциjа

Конзервативни аустриjски канцелар Себастиан Курц противи се примању jош људи коjи бjеже из Афганистана, након што су талибани преузели власт у тоj земљи, рекао jе.

У вриjеме миграциjске кризе 2015. и 2016. Аустриjа jе прихватила 90.000 тражитеља азила, што jе више од jедан посто њезине популациjе. Курц jе своjу кариjеру изградио на тврдом стаjалишту према имиграциjи, освоjивши све парламентарне изборе од 2017, преноси Индекс.хр.

Док се Еуропска униjа бори с тим што учинити с Авганистанцима коjи су им помагали у протеклих 20 година, Курц jе рекао да долазак у Аустриjу ниjе опциjа.

– Jасно се противим томе да добровољно прихватимо jош људи и то се неће догодити док сам jа канцелар – рекао jе у интервjуу за телевизиjску постаjу Пулс 24.

Аустриjа има више од 40.000 авганистанских избjеглица, наjвише у Еуропи након њемачке коjа jе примила 148.000, показуjу подаци УНХЦР-а за 2020.

Аустриjа има девет пута мање становника од њемачке, неутрална jе земља и ниjе чланица НАТО-а те jе у Афганистан послала врло мали броj воjника.

– Не мислим да бисмо требали прихватити jош људи. Управо супротно – рекао jе Курц о Афганистанцима коjи бjеже из своjе земље.

– Аустриjа jе дала неразмjерно велик допринос – додао jе реферираjући се на велик броj афганистанских избjеглица и тражитеља азила коjи су већ у земљи.

Рекао jе да људи коjи су напустили Афганистан требаjу остати у региjи и подсjетио да су сусjедни Туркменистан и Узбекистан прихватили само 14, односно 13 избjеглица, што се подудара с подацима УНХЦР-а. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:08