Lojd Ostin / - EPA
21/10/2024 u 23:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šef Pentagona u Kijevu iskazao podršku Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u ponedeljak ukrajinskim zvaničnicima da će SAD poslati Kijevu "ono što mu treba" za borbu protiv ruskih snaga, dok je Rusija izvela novu rundu napada na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Ostin je predstavio paket pomoći od 400 miliona dolara za koji je rekao da će ukrajinskim snagama obezbijediti dodatnu municiju, oklopna vozila i protivtenkovsko oružje iz vojnih rezervi SAD, što je prethodno najavila Bijela kuća, prenio je ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da su SAD posvećene podršci Ukrajini opremom koja joj je potrebna za jačanje njene pozicije na bojnom polju, odbranu od brutalne agresije Kremlja i obezbjeđivanje pravednog i trajnog mira.

Šef Pentagona stigao u Kijev

- SAD obezbjeđuju još jedan značajan paket hitno potrebnog oružja i opreme našim ukrajinskim partnerima dok se brane od tekućih napada Rusije - naveo je Blinken u saopštenju.

Govoreći na Diplomatskoj akademiji Ukrajine, Ostin je ukazao da su SAD isporučile više od 58 milijardi dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022, čime su zemlja koja je najviše podržala Kijev.

- Možemo da nastavimo da se čvrsto stojimo naspram agresije (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Ili možemo da pustimo Putina da bude po njegovom i možemo da osudimo našu djecu i unuke da žive u daleko krvavijem i opasnijem svijetu - rekao je Ostin.

On nije govorio o poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Ukrajina dobije poziv za članstvo u NATO-u niti je pružio naznake da li bi SAD mogle da podrže druge ključne tačke takozvanog plana pobjede Zelenskog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 23:08