Peter Sijarto (Фото: ТВЦГ)
05/07/2021 u 19:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сијарто: Губитак ЕУ надокнадити интеграцијом земаља Западног Балкана

Имали смо конфликте са нашим комшијама, али улазак у Европску унију помогао нам је да превазиђемо разне изазове и тензије. чак и када уђете у Шенген зону, значај граница се смањује дефинитивно, сматра он

Европска унија је доста изгубила у протеклих неколико година, а тај губитак може надокнадити интеграцијом земаља Западног Балкана, казао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто у интервјуу за Телевизију Црне Горе (ТВЦГ). Упозорава да уколико поједине земље, које, како каже, осјећају замор од проширења, наставе своју политику, Европска унија Западни Балкан може изгубити. Интервју са мађарским министром на програму је ТВЦГ 1 сјутра, у 21 сат и 5 минута.

На питање новинраке ТВЦГ да ли сматра да ће интеграције ријешити проблеме на Западном Балкану или би се проблеми унутар земаља требали ријешити прије уласка у ЕУ, Сијарто каже:

-Једино могу да се ослоним на нашу историју, која је била прилично изазовнија и мало сјевернија од вас, у централном дијелу Европе. Имали смо конфликте са нашим комшијама, али улазак у Европску унију помогао нам је да превазиђемо разне изазове и тензије. чак и када уђете у Шенген зону, значај граница се смањује дефинитивно. Или ако сте члан ЕРУ, онда имате заједничке циљеве за које се борите и заједничка постигнућа и то много помаже да се превазиђу тензије из прошлости, па и оне озбиљне-сматра он.

Истакао је да су интеграције добар одговор барем за дио изазова и проблема у региону.

-Сигуран сам да ћете у току интеграција бити у могућности да ријешите бројна питања због ентузијазма и нове ситуације. Ми у Мађарској схватамо значај овог региона. С намјером да његова стабилност буде дугорочна, интеграције су најбољи одговор. И зато не разумијем и фрустриран сам што колеге из западног Балкана то не схватају- казао је Сијарто за ТВЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 08:46