/ Јовица Станишић фото: YOUTUBE
30/06/2021 u 16:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симатовићу и Станишићу по 12 година затвора за ратне злочине

У оптужници се наводи да су Станишић и Симатовић били саизвршиоци у удруженом злочиначком подухвату (УЗП) који је настао најкасније у априлу 1991. и трајао барем до 31. децембра 1995.

Механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је пресуду некадашњим челницима Државне безбједности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, преноси Б92.  Медији су пренијели да су Станишић и Симатовић осуђени на по 12 година затвора.

Тужилаштво је доказало да су злочини из оптужнице потврђени. Убиства и присилна премјештања вршена су са дискриминторном намјеном. Тужилаштво тврди да су оптужени учествовали у организацији злочина који су се догодили.

- Овај предмет има дуг историјат, поступак је почео прије 18 година када је против оптужених подигнута оптужница, а они пребачени у Хашки трибунал- рекао је судија. 

У завршној ријечи хашко тужилаштво је тражило да им суд изрекне казне доживотног затвора, а одбрана је тражила поново ослобађање.

Станишић, бивши замјеник начелника и начелник Службе државне безбједности (ДБ) МУП-а Републике Србије, и Симатовић раније запослен у Другој управи ДБ-а Србије, оптужени су да су са их позиција руководили, организовали, опремили, обучавали, наоружавали и финансирали специјалне јединице ДБ-а и друге српске снаге које су биле укључене у извршење убистава, прогона, депортације и присилног премјештања несрпских цивила са великих подручја Хрватске и Босне и Херцеговине између 1991. и 1995.

Оптужница које је била подигнута 10. јула 2008. пред Хашким трибуиналом остала је важећа на поновљеном суђењу пред Механизмом. У оптужници се наводи да су Станишић и Симатовић били саизвршиоци у удруженом злочиначком подухвату (УЗП) који је настао најкасније у априлу 1991. и трајао барем до 31. децембра 1995.

Терете се у четири тачке за злочине против човјечности: прогони, убиства, депортација и нехумана дјела, као и по једној тачки за кршења закона или обичаја ратовања - убиства. Судско вијеће Хашког трибунала је након првог суђења 2013. године утврдило је да Станишић и Симатовић не могу бити кривично одговорни за злочне за које су оптужени па их је ослободило свих оптужби.

По жалби хашког тужиоца, 15. децембра 2015. године, Жалбено вијеће Трубунала укинуло је ову првостепену пресуду и наложило да им се суђење понови. Поновљено суђење започело је пред Механизмом 13. јуна 2017. године. Током процеса саслушан је 51 свједок тужилаштва и 29 свједока за обојицу оптужених, наводи се у саопштењу Механизма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:18