/ UNSPLASH, ILUSTRACIIJA
25/10/2022 u 09:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Skok vrijednosti britanskih obveznica nakon pobjede Sunaka

Funta je takođe oštro ojačala na vijesti o Sunakovoj pobjedi, ali se ubrzo vratila na prethodne nivoe, a njeni srednjoročni izgledi ostaju problematični

Cijene britanskih državnih obveznica naglo su porasle nakon što je Rishi Sunak pobijedio u trci za nasljednika Liz Truss na mjestu premijera. Kamatni prinos na desetogodišnje britanske državne obveznice pao je na najniži nivo od 23. septembra, kada je bivši ministar finansija Kwasi Kwarteng predstavio "mini budžet", potresajući britansko tržište duga, prensi SEEbiz.

Prinos na desetogodišnju obveznicu pao je 22 bazna boda na dan na 3,83 odsto. Zamjenik guvernera Banke Engleske, Dave Ramsden, rekao je da se vraća povjerenje u britansku ekonomsku politiku, sudeći po oporavku tržišta državnih obveznica.

Ruth Gregory, viša britanska ekonomistkinja u Capital Economicsu u Londonu, rekla je da "pad prinosa na zlato, na vijest da će Rishi Sunak postati sljedeći britanski premijer, smanjuje vjerojatnost velike fiskalne konsolidacije", ali da, uprkos tome, novi premijer mora nastaviti naporno da radi kako bi vratio stabilnost u očima finansijskih tržišta.

Funta je takođe oštro ojačala na vijesti o Sunakovoj pobjedi, ali se ubrzo vratila na prethodne nivoe, a njeni srednjoročni izgledi ostaju problematični.

"Možda će biti manje haosa na berzi budući da je Boris Johnson odustao od trke za premijera, ali nije da Rishi Sunak ima snažan program koji pruža veće izglede privredi Ujedinjenog Kraljevstva, budući da je opšta poslovna klima još ista", rekao je John Hardy, voditelj devizne strategije u Saxo banci.

Britanski kupci oštro su smanjili potrošnju u septembru, dok je zaduživanje države poraslo više od očekivanog, naglašavajući izazove s kojima se suočava novi kancelar državne blagajne Jeremy Hunt.

Hunt je u petak ponovio da će vlada učiniti "što god je potrebno" da smanji dug u srednjem roku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:07