Poplave u Italiji / - EPA
20/10/2024 u 18:04 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Snažna oluja u Italiji: U poplavama u Bolonji poginula jedna osoba

Jedna osoba je izgubila život u poplavama koje su pogodile veliki dio italijanske pokrajine Emilia-Romagna, uključujući i sjedište pokrajine, grad Bolonju, prenijela je danas novinska agencija ANSA.

Vatrogasci su danas u području Pianoroa, nedaleko od Bolonje, pronašli beživotno tijelo 20-godišnjeg mladića čiji je automobil odnijela rijeka Zena nakon što je probila nasipe.

- Gotovo za sve rijeke važi uzbuna trećeg stepena nakon što su obilne kiše prouzrokovalle goru situaciju od one u maju 2023., kada je poginulo 17 ljudi, a materijalna šteta narasla na više milijardi eura - rekla je privremena guvernerka Irene Priolo.

- Bolonja je pogođena “lavinom’ vode - opisala je Priolo situaciju u tom gradu. Po njenim riječima, 13 opština je u “kritičnoj situaciji”, uključujući cijelu Bolonju, Ravonu, Reggio Emiliju i Modenu, nakon što je samo u nekoliko sati palo 175 mm kiše.

Italija pogođena poplavama – škole su zatvorene, putevi odsječeni, oluje prijete i jugu zemlje

Stanje na svim cestama u području Apenina, planinskog lanca dugog oko 1200 km, je takođe kritično, upozorila je guvernerkaa. Grad Bagnocavallo, nedaleko od Ravene, u potpunosti je ispražnjen od stanovnika, a Priolo je pozvala stanovnike u poplavljenom području da slijede uputstva gradonačelnika i opštinskih vlasti te da utočište pronađu na gornjim spratovima stambenih zgrada.

Guverner Bolonje Mateo Lepore je na društvenim mrežama upozorio stanovnike da ne izlaze van i ne koriste automobile. Prema izvještajima, cijela Italija, od sjevera do juga, na udaru je oluja i obilnih kiša, a posebnoe Sicilija koja je prije toga pretrpjela višemjesečnu sušu.

Zbog obilnih kiša putevi u Kataniji su pretvoreni u potoke i rijeke. Kiša ne prestaje da pada ni u Venetu, Kalabriji i Lombardiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. oktobar 2024 18:04