Olaf Šolc / - EPA-EFE
13/01/2024 u 18:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šolc o ekstremizmu u Njemačkoj: Toksična mješavina koja treba da nas brine

Prema njegovim riječima, bijes se podstiče na ciljani način, tako što „ekstremisti i preko društvenih mreža, preziru svaki kompromis i truju svaku demokratsku debatu“

Kancelar Njemačke Olaf Šolc upozorio je na ekstremiste koji nastoje da iskoriste društvene skupove i proteste u Njemačkoj, prije svega poljoprivrednika, rekavši da je zabrinut zbog poziva na nasilje koji ugrožavaju demokratiju.

- Kada se protesti, koji su sami po sebi legitimni, pretvore u gnijev ili prezir prema demokratskim procesima i institucijama, tada svi gubimo. Samo oni koji preziru našu demokratiju će od toga imati koristi - upozorio je Šolc u video poruci.

Govoreći o „traktorima koji od početka nedjelje blokiraju gradske centre, puteve i pristup autoputevima“ širom Njemačke, Šolc je rekao da su spor i nesuglace „dio demokratije“.

Prema njegovim riječima, bijes se podstiče na ciljani način, tako što „ekstremisti i preko društvenih mreža, preziru svaki kompromis i truju svaku demokratsku debatu“.

- To je toksična mješavina koja bi trebalo da nas brine i koja i mene mnogo brine - dodao je Šolc.

Demonstracije njemačkih poljoprivrednika, koji protestuju zbog smanjenja javne pomoći, posebno podržava krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je sve popularnija u anketama, dok mnoge ekstremističke grupe pozivaju na društvenim mrežama na radikalizovanje akcija protiv vlade.

Šolc je rekao da je zahvalan predsjedniku Sindikata poljoprivrednika Joahimu Rukvidu „što se jasno ogradio od ekstremista i određenih oportunista koji pozivaju na pobunu i govore o rušenju sistema".

- To nije besmislica. To je opasno... Pozivima na nasilje i ličnim prijetnjama nema mjesta u našoj demokratiji - rekao je Šolc koji je pozvao na umjerenost i duh kompromisa.

U Berlinu je za ponedeljak zakazan veliki protest poljoprivrednika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 13:26