Олаф Шолц / - Принтскрин
11/04/2022 u 22:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шолц: Право је вријеме да се Западни Балкан придружи ЕУ

Моj утисак jе да живимо у новоj ери и да то има везе и са руском агресиjом- у Украjини, рекао jе Шолц

Њемачки канцелар Олаф Шолц заложио се за убрзање приступања Западног Балкана Европскоj униjи (ЕУ) блокираног годинама, помињући "нову еру" у свјетлу руске инвазиjе на Украjину.

Шолц jе на заjедничкоj конференциjи за новинаре са албанским премиjером Едиjем Рамом обећао да ће помоћи у унапређењу тог питања.

-Моj утисак jе да живимо у новоj ери и да то има везе и са руском агресиjом- у Украjини, рекао jе њемачки канцелар.

Према његовим речима, повећана jе потреба за проналаском заjедничких ставова унутар ЕУ и због тога jе „право вријеме да се крене напријед“ са процесом придруживања Западног Балкана.

Лидери Европске униjе су у октобру на самиту у Словениjи поновили "своjу посвећеност процесу проширења", што jе изазвало додатно разочарење међу шест кандидата за чланство у Европи (Албаниjа, БиХ, Србиjа, Црна Гора, Северна Македониjа и Косово) коjи су се надали да се ће ЕУ држати обећане агенде.

Суочене са таквим статусом кво, Русиjа и Кина већ годинама постављаjу своjе пионе у том стратешком региону, посебно слањем милиона доза вакцине како би му помогле у борби против пандемиjе корона вируса.

Док су Албаниjа, Северна Македониjа и Црна Гора чланице НАТО-а, Москва одржава дубоке везе са православним земљама попут Србиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:26