/ - POLICíA NACIONAL
19/02/2022 u 14:50 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Шпанија: Због 406 кг кокаина, суд за "шкаљарце" тражи 11 година робије

О међународним наркобизнисима и везама ове криминалне групе извјештавали су и европски медији, а крвав траг сукоба црногорских кланова забиљежиле су међународне истраге

Рат између "кавачког" и "шкаљарског" клана прели со се како на регион, тако и на европске земље. О међународним наркобизнисима и везама ове двоје групе извјештавали су и европски медији. А крвав траг сукоба црногорских кланова забиљежиле су међународне истраге. Док су неки чланови криминалних организација још увијек далеко од правде, за три члана "шкаљарског" клана Суд Ла Палмас тражи 11 година затвора и да плате по 57, 6 милиона еура због 406 килограма кокаина.

Како пишу тамошњи медији, Шесто одељење Покрајинског суда Лас Палмаса одржаће 10. марта суђење тројици наводних припадника "шкаљарског клана", познате и опасне црногорске наркомафије, међународно познате по насиљу које користе у својим криминалним активностима. 

image
- POLICíA NACIONAL

У овом случају се ради о тројици оптужених који су ухваћени у оквиру акције Коби Фантом, од којих Покрајинско тужилаштво тражи 11 година затвора и исплату казне од по 57,6 милиона еура. Запљењено је 406 килограма кокаина у вриједности од 14,4 милиона, уз 413.000 еура у готовини.

Према ријечима тужиоца за борбу против дрога Антонија Амора, оптужени су „заједно са још тројицом под истрагом који нису лоцирани ради хапшења“ били дио клана Шкаљари из Црне Горе, специјализованог за дистрибуцију кокаина, наводе тамошњи медији. 

image

l

- FOTO: POLICíA NACIONAL

- Да би то урадили, настанили су се на Канарском архипелагу од октобра 2020. године, показујући „велике економске ресурсе“ који су им омогућили да „изнајме неколико возила како би избјегли било какав надзор и надгледање“, поред „неколико имања на Гран Канарији и Тенерифима за складиштење дроге, ефекте и средства наведене недозвољене радње и новац добијен продајом кокаина- наводе тамошњи надлежни органи.

Истражитељи четири групе Цивилне гарде и Националне полиције Канарских острва специјализоване за борбу против делинквенције и организованог криминала, открили су у новембру 2021. године како су припадници те организације различитих дана испоручили 250.000, односно 155.000 еура у готовини трећим лицима, са циљем да се наведени новац уклони са архипелага и уведе на легално тржиште.

image
- POLICíA NACIONAL

- Након напорне истраге, успјели су да открију наводни транспорт наркотика који је кренуо са југа Тенерифа. Након што су идентификована два возила која су учествовала у њему , потврђено је да се превози 70 килограма кокаина, због чега су ухапшена његова два возача. Полицијска истрага довела је агенте до зграде која се налази у улици Бејрут у Коста Адехеу, гдје је ухапшен трећи члан организације, који је у то вријеме чувао остатак дроге- пише Cаnarias.

Међу заљенама новца које су извршили припадници Цивилне гарде и Националне полиције који учествују у овој акцији Коби фантом, зарадили су више од 413.000 еура у готовини од активности везаних за трговину дрогом.

image
- POLICíA NACIONAL

Коначан резултат добијен након хапшења и претреса куће резултирао је запљеном 406 килограма кокаина, чамца типа јахта, 12 шифрованих телефоне, електронск сигурносне уређаје, машине за бројање рачуна и машине за вакум паковање, као и разне алате и документацију у вези са криминалним радњама.

Међу тројицом оптужених је и наводни вођа банде "Пинк Пантер", познате по својим пљачкама у најлуксузнијим јувелирницама на свијету.

- Ови припадници "каљарског клана", заједно са "кавачким кланом" и "земнскум кланом" , били су прве групе криминалаца са Балкана које су стигле у Шпанију по завршетку рата у Југославији , почев од 2001. године- шпишу шпнаски медији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:00