Ilustracija / - РТРС
07/07/2022 u 16:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Španski epidemiolog: Sa koronom ćemo morati da živimo zajedno

On kritikuje zapadne zemlje da su dale prioritet vakcinaciji, a zatim su, kada su dostigle značajan broj vakcinisanih, distribuirale doze drugim zemljama, što jasno stavlja do znanja da mjesto u kome je neko rođen određuje mogućnosti na duži život

Epidemiolog i bivši direktor programa za malariju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Pedro Alonso upozorava da ćemo morati da živimo sa kovidom zauvijek, dok smatra da, uprkos rastu broja zaraženih od majmunskih boginja, neće biti "eksplozije" od tog broja.

U intervjuu za agenciju EFE, Alonso objašnjava da kovid-19 nije problem koji će se završiti preko noći, već da ćemo „možda živjeti sa njim cijeli život“.

On kritikuje zapadne zemlje da su dale prioritet vakcinaciji, a zatim su, kada su dostigle značajan broj vakcinisanih, distribuirale doze drugim zemljama, što jasno stavlja do znanja da mjesto u kome je neko rođen određuje mogućnosti na duži život.

Naglašava da je, prema nekim studijama, 80 odsto afričke populacije bilo izloženo koronavirusu, iako bez većeg broja teških slučajeva i smrti, osim u Južnoj Africi. Ova razlika u odnosu na Evropu je zbog činjenice da je afrička populacija u prosjeku 25 godina mlađa od evropske, a takođe ima i manje komorbiditeta, prisustva jedne ili više bolesti pored primarne bolesti ili poremećaja, kao što su dijabetes ili gojaznost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:27