foto: José Elías, predsjednik Audax Renovables, sa slikom navedene kompanije / - FOTO: JOSé ELíAS, PREDSJEDNIK AUDAX RENOVABLES, SA SLIKOM NAVEDENE KOMPANIJE
12/10/2024 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Španski mediji: "Audaks" da pojasni gdje su dva miliona od Možure

Katalonski biznismen José Elías predsjednik Audax Renovables kompanije sa agresivnim poslovnim stilom mora da pruži određena objašnjenja vezano za slučaj Možura, pišu španski mediji. Međutim, svaka imperija ima svoje tamne strane. U slučaju Audaxa, ta mrlja je stara operacija u Crnoj Gori, čije posledice sada izlaze na vidjelo.

DirektorkaAudaks Renovabl” Anabel Lopez Porti umiješana u aferu Možura, nagrađena i unaprijeđena

Kako piše portal Cronica, Fersa kompanija koja je sada dio Audaxa, planirala je izgradnju vjetroparka nazvanog Možura. Operacija nije uspjela, a španska kompanija je na kraju prodala akcije i povukla se iz pokušaja širenja.

Do sada, sve djeluje normalno: domaća firma pokušava da pronađe nova tržišta, ne vidi jasnu perspektivu i povlači se. To se desilo mnogo puta ranije i desiće se opet. Međutim, s vremenom i posredstvom medija i istražitelja, otkriveno je da je postojala razlika u cijeni početne prodaje opreme - jednoj netransparentnoj kompaniji zvanoj Cifidex - i konačne prodaje - Enemalti, energetskoj kompaniji sa Malte. Razlika iznosi više od sedam miliona eura.

Tužba protiv "Audaksa" zbog sumnje na milionsku prevaru u Crnoj Gori

- Još zabrinjavajuće je to što se saznalo da je operaciju finansirala firma iz Dubaija, Black Ltd. Black je povezana sa Yorgenom Fenechom, malteškim magnatom kod koga su otkriveni potencijalni sukobi interesa. Ovaj biznismen je na kraju kriminalno istraživan, jer se sumnja da je naručio ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije automobilom bombom, novinarke koja je istraživala prodaju vetroparka Možura- piše navedeni portal.

Sve ovo se dogodilo prije skoro deceniju, a José Elías, sadašnji vrhovni direktor Audaxa, tvrdi da je sve to bila odgovornost prethodnih timova i rukovodilaca. Međutim, svi upućeni u operaciju, uključujući i pravosuđe na Malti, smatraju da slučaj nije zatvoren.

Još uvijek postoje neodgovorena pitanja - koliko je operacija zapravo koštala? Ko ju je finansirao? Zašto je prodata firmi bez aktivnosti? Zašto je Black učestvovao u operaciji? Koje kontrole su sprovedene? - a do sada napisani izvještaji ne obećavaju ništa dobro.

Uprkos tome, jedna od direktorki Audaxa umiješanih u ovaj slučaj, Anabel López, unapređena je u okviru grupe. Navedeni medij je pokušao da stupi u kontakt sa njom, ali je dobio tišinu ili odbijanje kao odgovor. López nije jedina koja zna, ali je jedna od rijetkih koja je bila prisutna.

A José Elías, uspješni preduzetnik iz Badalone, možda nije bio umiješan direktno, ali je nasledio operaciju. Zatvorio je slučaj na brzinu, a sada mu se situacija komplikuje novom tužbom pred Tužilaštvom za borbu protiv korupcije.

- Elías mora da pruži objašnjenja. Niko razuman ne tvrdi da je on odgovoran za ubistvo, niti da Audax posluje loše – naprotiv, njihovi rezultati su impresivni. Ali predjsednik mora da pokaže liderstvo, a u slučaju Crne Gore, katalonska energetska kompanija kasni za medijima i istražiteljima korupcije, što je veoma loš znak- navodi portal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 11:04