Ангела Меркел / - РТС
29/08/2021 u 13:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта ће Меркелова радити са пензијом од 15.000 еура

Можда ћу покушати да мало читам, и онда ће ми капци пасти од умора, па ћу мало одспавати, рекла је она

Њемачка канцеларка Ангела Меркел послије 16 година на тој функцији ускоро иде у политичку пензију, сваког мјесеца добијаће око 15.000 еура и имаће много слободног времена, осим ако се не баци на нову каријеру, пише Дојче веле (Deutsche Welle - DW).

За мање од мјесец биће одржани парламентарни избори, али за Ангелу Меркел политичка каријера неће бити готова у вечерњим сатима тог дана, након што се објаве први резултати, јер она наставља да води послове све до формирања нове владе.

Ангела Меркел је током недавне посјете Вашингтону рекла да ће се најприје одморити и да неће прихватати никакве позиве.

-Мислим да ће ми се то јако свидјети- рекла је она.

Шаљиво је рекла да ће покушати да мало чита.

-Можда ћу покушати да мало читам, и онда ће ми капци пасти од умора, па ћу мало одспавати- рекла је она.

Меркелова је прославила 67. родјендан у јулу, што је ионако вријеме за пензију. За разлику од бројних пензионера у Нјемачкој, она неће имати финансијских брига. Као канцеларка мјесечно зарадјује 25.000 еура, а добија и више од 10.000 еура на име мандата посланице.

Кад престане да ради, најприје ће три мјесеца примати пуну плату, а онда највише 21 мјесец половину те своте.

Што се тиче висине пензије, надлежне службе ће у обзир узети разне активности - као канцеларке, министарке, посланице, а тај дуги стаж у политици би требало да јој обезбиједи одличну пензију од око 15.000 еура муесечно.

Осим тога, до краја живота има право на службено возило са возачем и лично обезбјеђење.

У просторијама Бундестага ће добити и једну канцеларију, порески обвезници ће финансирати и шефа те канцеларије, двоје запослених и једно асистентско мјесто. То је традиција у Нјемачкој, оно на што законски имају право бивши шефови владе.

Бивши чланови владе су законски обавезани на дискрецију. Али чак и ако около не смију да причају о повјерљивим стварима, они су итекако радо виђени у корпорацијама. На примјер као савјетници, а и због одличних политичких контаката.

Планира ли Ангела Меркел да преузме неки нови посао, или неку почасну, волонтерску дужност, за сада о томе ништа није рекла.

Вјероватно ће још неко време остати у Берлину. Нјен супруг, професор квантне механике Јоахим Зауер (Јоацхим Сауер) још не размишља о пензији.

На берлинском Универзитету Хумболт он има статус професора емеритуса, али је 72-годишњак продужио уговор на позицији старијег истраживача, али само до 2022. године, додаје ДW.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:18