Peter Stano / - FOTO: YOUTUBE
15/10/2024 u 23:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stano: O ukidanju kaznenih mjera ne odlučuje ni Kosovo ni Kurti

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da o ukidanju kaznenih mjera Evropske unije ne odlučuje ni Kosovo, ni kosovski premijer Aljbin Kurti, već članice Unije, objavila je Gazeta ekspres.

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je na sastancima u okviru Samita Berlinskog procesa ukidanje kaznenih mjera koje je EU uvela Kosovu prošle godine.

- Ne odlučuje ni Kosovo, ni njegov premijer da li će mjere biti ukinute ili ne, to je odluka koju moraju da donesu države članice - rekao je Stano za Gazetu ekspres, prenosi Nova.rs.

Stano navodi da se o tom pitanju i dalje vode razgovori između država članica, a spomenuo je i izvještaj šefa evropske diplomatije Đozepea Borelja, u kojem je preporučeno da se te mjere ukinu.

- Visoki predstavnik je 3. juna izdao saopštenje u ime EU, nakon čega je usljedio izvještaj visokog predstavnika o ispunjavanju zahtjeva EU od strane Kosova, i među državama članicama u Savjetu se nastavljaju razgovori o ukidanju mejra za Kosovo - rekao je Stano, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je u ponedeljak u Berlinu zatražio od njemačkog kancelara Olafa Šolca da Njemačka podrži ukidanje mjera koje je EU uvela Kosovu, a ponovo je tražio i da Kosovo dobije status kandidata za članstvo u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 23:15