Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski / - EPA
16/09/2024 u 21:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Stoltenberg: Članice same odlučuju o upotrebi raketa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji uskoro odlazi sa funkcije, izjavio je da pozdravlja razgovore o upotrebi raketa dugog dometa za napade Ukrajine na rusku teritoriju, ali da bi odluku o tom pitanju morale da donesu pojedinačne članice.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski mjesecima traži od zapadnih saveznika da dozvole Ukrajini da ispali zapadne rakete, uključujući američke "atakms" i britanske "storm šedou" duboko u Rusiju, da bi se ograničila sposobnost Moskve da pokreće napade.

Zelenski: Kašnjenje vojne pomoći ima negativne posljedice na frontu

Britanski premijer Kir Starmer i američki predsjednik Džozef Bajden razgovarali su u petak u Vašingtonu o tome da li da dozvole Kijevu da koristi rakete dugog dometa protiv ciljeva u Rusiji. Odluka nije objavljena.

Bajden i Starmer odgodili odluku o tome da li će dozvoliti Ukrajini da koristi rakete dugog dometa

- Pozdravljam ovaj razvoj događaja i ove odluke, ali konačne odluke donose pojedinačni saveznici. Saveznici imaju različite politike po ovom pitanju - rekao je Stoltenberg britanskom radiju El-Bi-Si, prenosi Srna.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi se Zapad direktno borio protiv Rusije ako bi dozvolio Ukrajini da izvrši udare raketama dugog dometa zapadne proizvodnje.

Upitan o mogućoj ruskoj odmazdi, Stoltenberg je rekao da "u ratu nema opcija bez rizika".

- Ali i dalje vjerujem da će najveći rizik za nas, za Veliku Britaniju, za NATO, biti ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini - dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:18