Ilustracija / - UNSPLASH
25/04/2024 u 22:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Još nije kasno da Ukrajina pobedi Rusiju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da "nije suviše kasno da Ukrajina pobedi" u ratu protiv Rusije, pod uslovom da Zapad održi svoje obećanje i uputi joj više oružja.

- Poslednjih mjeseci saveznici NATO-a nisu pružali podršku, koju su obećali - rekao je Stoltenberg u govoru prilikom predaje nagrada o transatlantskim vezama u Berlinu, prenosi N1.rs.

-Ali nije suviše kasno da Ukrajina pobjedi jer je jača podrška na putu. Sada je naša odgovornost da pretvorimo preuzete obaveze u stvarnu isporuku oružja i municije i da to učinimo brzo - dodao je on.

Prošlog petka ukrajinski predsjednik volodimir Zelenski pozvao je NATO da što brže isporuči oružje Ukrajini koja ne može više da čeka zbog ruskog pritiska. Saveznici su obećali da će povećati podršku.

Ukrajina trpi poraze na bojnom polju zato što saveznici nisu bili u stanju da održe svoja obećanja o pomoći dok je predlog zakona o povećanju američke pomoći bio mjesecima blokiran u Kongresu zbog političkih svađa.

Stoltenberg je pozdravio to što je Kongres SAD odobrio veliki plan američke vojne pomoći Ukrajini od više od 60 milijardi dolara, i obećanja drugih zemalja, među kojima su Velika Britanija, Njemačka i Holandija.

Generalni sekretar NATO je pored toga optužio Kinu da podržava rusku ratnu privredu time što deli savremenu tehnologiju koja može biti upotrebljena za proizvodnju raketa, tenkova i aviona.

- Kina tvrdi da hoće da održi dobre odnose sa Zapadom. Istovremeno Peking nastavlja da pothranjuje najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svetskog rata - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO nalazi se u Berlinu da uruči nagradu Erik Varburg, kojom se nagrađuju osobe koje su posebno doprinele razvoju transatlantskih odnosa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:18