Stoltenberg / - (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)
19/04/2024 u 20:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: NATO spreman da pošalje protivvazdušne sisteme Ukrajini

Države članice NATO-a saglasile su se danas da pošalju Ukrajini više sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i Patriot sisteme, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Kako prenosi Radio Slobona Evropa, Stoltenberg je, nakon video sastanka ministara odbrane NATO-a sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirem Zelenskim, kazao da ke NATO provjerio postojeće kapacitete u Alijansi.

- Ima sistema koji mogu da budu poslati Ukrajini. Prema tome, očekujem uskoro nove objave o sistemima protivvazduhoplovne odbrane - rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, pored Patriota, ima drugih sistema oružja koje saveznici mogu da pošalju, među kojima su i sistemi SAMP-T, rakete zemlja-vazduh francusko-italijanske proizvodnje.

- Neću dati precizne cifre, ali radimo sa saveznicima da osiguramo da donesu dobre odluke da snabdiju nove sisteme Patriot - rekao je Stoltenberg.

Zelenski je, u govoru putem video linka na Savjetu NATO-Ukrajina, poručio članicama NATO-a da je Ukrajini potrebno najmanje sedam Patriot ili drugih vrhunskih sistema protivvazdušne odbrane da bi se suprotstavili ruskim vazdušnim udarima.

On je opisao trenutni nivo strane pomoći kao "veoma ograničen" i rekao da Izrael nije bio prepušten sam sebi tokom masovnog vazdušnog napada Irana.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin mora da bude spušten na zemlju, a naše nebo ponovo mora da postane bezbjedno. I to u potpunosti zavisi od vašeg izbora -  kazao je Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zelenski: Ne možemo mnogo na kopnu dok Rusija ima prednost u vazduhu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:42