Jens Stoltenberg / - EPA
31/05/2024 u 13:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napada “legitimne vojne ciljeve” unutar Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u petak je izjavio da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući i napad na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije.

- Ukrajina mora biti u stanju da uzvrati udarac i da se brani. To je dio prava na samoodbranu - rekao je Stoltenberg prije sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a u češkoj prestonici Pragu.

Istakavši da je Rusija počela rat i prekršila međunarodno pravo, šef NATO-a kazao je da Rusija nastavlja da dodatno produbljuje eskalaciju cijele situacije, jer je otvorila novi front na sjeveroistočnoj granici.

- Ono što sam mnogo puta rekao je da moramo zapamtiti da je ovo agresija. Rusija je napala drugu zemlju, prekršila međunarodno pravo, napala Ukrajinu i Ukrajina ima pravo na samoodbranu, a to uključuje i pravo na napad na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije - kazao je Stoltenberg.

Istakao je da je granica na liniji fronta “manje-više ista” dodajući da je pravo Ukrajine na samoodbranu, uključujući pravo da napada vojne ciljeve unutar Rusije, još nužnije zbog novih ruskih napada na Krakov.

U Pragu se održava neformalni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a.

"Politiko": Bajden tajno odobrio Ukrajini da gađa Rusiju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 17:07