Струју највише трошила домаћинства / - Илустрација
16/09/2022 u 21:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Struja u Njemačkoj dogodine možda poskupi i do 60 odsto

- Ako ne napravimo odlučne korake i odmah ne reformišemo tržište električnom energijom, cijene bi se mogle udvostručiti, rekao je Habek

Njemačka komunalna preduzeća za snabdijevanje električne energije danas su saopštila da ih očekuje veliki porast cijena električne energije u sljedećoj godini.

Procjene su da bi cijena mogla da naraste za oko 60 odsto, prenosi HINA.

Kako se navodi, cijene električne energije trenutno rastu sporije od cijena gasa, koji je u međuvremenu već poskupio između 30 i 60 posto (zavisno o ponuđaču).

Cijene elektricne energije bi se, prema mišljenju ministra ekonomije i energetskog snabdijevanja Roberta Habeka (iz stranke Zelenih), mogla čak i udvostručiti ako vlada ne interveniše na tržištu i ne ograniči marže energetskih kompanija.

- Ako ne napravimo odlučne korake i odmah ne reformišemo tržište električnom energijom, cijene bi se mogle udvostručiti, rekao je Habek.

On ipak računa s tim da bi se situacija od sredine sljedeće godine mogla normalizovati.

Unutar savezne vlade trenutno traje rasprava o mogućem zaustavljanju cijena električne energije.

Navodi se da uvođenje gornje granice cijene električne energije za domaćinstva i manje preduzetnike podržava i kancelar Olaf Šolc (SPD).

On je najavio dogovor o ovom pitanju tekom oktobra.

Agencije prenose da, prema posljednjem ispitivanju javnog mnjenja, 40 odsto ispitanih strahuje da cijene za struju i gas u budućnosti neće moći da podmiri ili će to uspijevati uz velike poteškoće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:15