Švajcarska se pridružila sakcijama Rusiji / Unsplash
18/04/2023 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Švajcarska neće oduzimati privatnu imovinu ruskim državljanima, to je protivzakonito

Upitana da li bi zamrznuta imovina mogla biti konfiskovana radi finansiranja eventualne obnove Ukrajine, Budliger Artijeda je kazala da je radna grupa „došla do jasnog zaključka: Vlasnička prava bila bi prekršena“

Direktorka vladinog odjeljenja Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske (SECO) Helene Budliger Artieda tvrdi da ta država neće oduzimati zamrznutu imovinu ruskim državljanima, jer je to protivzakonito.

Upitana da li bi zamrznuta imovina mogla biti konfiskovana radi finansiranja eventualne obnove Ukrajine, Budliger Artijeda je kazala da je radna grupa „došla do jasnog zaključka: Vlasnička prava bila bi prekršena“.

Zatim se osvrnula na zakon.

„Oduzimanje privatne imovine nije dozvoljeno u Švajcarskoj ako je zakonitog porijekla i nije dokazano krivično djelo“, naglasila je ona, prenosi Euroactiv.

Sa druge strane, u Crnoj Gori i nakon 10 mjeseci je nepoznanica da li je odluka Vlade o zamrzavanju imovine za desetine ruskih državljana u skladu sa Ustavom. 

Ustavni sud je odblokiran, ali još uvijek se nije izjašnjavao o inicijativama koje su pojedinačno podnijeli vlasnik portala Biznis CG Predrag Zečević i Demokratski front.

Podnosioci inicijative smatraju da odluka Vlade nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama odnosno Zakonom o ratifikaciji Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, izmjenjene u skladu sa Protokolom broj 11.

U Inicijativi se ističe da su, spornim članovima, flagrantno prekršene odredbe čl. 24 I čl. 25 (kao i člana 58) Ustava Crne Gore. Član 24 Ustava Crne Gore glasi “Zajemčena ljudska prava i slobode mogu se ograničiti samo zakonom, u obimu koji dopušta Ustav u mjeri koja je neophodna da bi se u otvorenom i slobodnom demokratskom društvu zadovoljila svrha zbog koje je ograničenje dozvoljeno. Ograničenja se ne smiju uvoditi u druge svrhe osim onih radi kojih su propisana.”

Jezičkim tumačenjem sporne odredbe člana 18 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama nedvosmisleno se dolazi do zaključka da je istom ukinuto i ograničeno pravo svojine, odnosno pravo raspolaganja imovinom i novčanim sredstvima preko obima i mjere koju dopušta Ustav, kao i preko svrhe radi koje je Ustavom dozvoljeno eventualno ograničenje prava svojine ( u javnom interesu uz isplatu pravične naknade).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:08