Kruzer, ilustracija / - FOTO: PIXABAY
08/09/2024 u 23:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Turisti sa kruzera plaćaće 20 eura za dolazak na grčka ostrva Mikonos i Santorini

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je da će putnici sa kruzera dolazak na ostrva Mikonos i Santorini na nekoliko sati u jeku turističke sezone plaćati 20 eura.

Micotakis je na tradicionalnoj konferenciji za novinare u okviru Međunarodnog sajma u Solunu rekao da Grčka nema strukturni problem sa pretjeranim turizmom, kao i da cilj nisu dolasci turista, već prihodi od turizma.

- Željeli bismo više turista, koji troše više novca - rekao je on dodajući da prekomjerni turizam na pojedinim destinacijama stvara problem nekoliko nedelja ili mjeseci u godini, prenose grčki mediji.

Kao primjer, naveo je da kruzeri dosta opterećuju Santorini i Mikonos i „zato intervenišemo i uvodimo naknadu za krstarenje koja će biti 20 eura tokom letnjih mjeseci“.

Dio ovog novca, kako je rekao, biće vraćen mjesnim zajednicama za infrastrukturne projekte.

- Mjere će biti donijete sledeće nedelje. Jednako važno je i spriječiti da veliki broj brodova istovremeno pristiže na određeno odredište - dodao je.

Micotakis je naglasio da je sa druge strane, „veoma opasno da se Grčka predstavlja kao zemlja neprijateljska prema turizmu“.

- Jedno je ukazati na postojeće slabosti, a drugo je posmatrati i predstavljati Grčku u inostranstvu kao zemlju koja nije gostoljubiva za turiste. Jer ovo poslednje nije tačno - istakao je grčki premijer.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 00:03