Корона не посустаје / - РТРС
27/01/2022 u 12:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Чешкој скоро 60.000 новозаражених, болнице и интензивне његе празне

- У Чешкој је скоро 100 одсто у питању омикрон сој. Они који су пребољели су ван ризика да се заразе наредних 30 дана од дана тестирања - казао је министар здравља

У Чешкој је у тестовима у сриједу откривено скоро 60.000 новозаражених коронавирусом, од чега је 5.000 реинфекција, али такав драматичан раст и црни рекорд од почетка пандемије и даље се не одражава на ситуацију у болницама гдје је број хоспитализованих у благом порасту, све је мање пацијената у тешком стању и преминулих. Тестовима је потврђено 54.685 нових случајева заразе коронавирусом и још 4.945 људи који су се поново заразили а које Министарство здравља не убраја у дневну статистику.

Такав укупни дневни пораст од 59.630 новозаражених је два пута већи него прије недјељу дана а први пут се од новембра, и то за 12 одсто, повећао у односу на прошлу седмицу број хоспитализованих на 1.879, док се број пацијената у тешком стању на интензивној њези или респираторима смањио за четвртину, на 201 тешко обољелог од ковида-19.

Почетком децембра, док је било знатно мање нових инфекција, у болницама је лежало скоро 7.000 ковид пацијената, од којих је у тешком стању било њих више од 1.000.

Мање је и преминулих, за последњих седам дана 115, што је 40 одсто мање него током седмице прије тога а од почетка пандемије у земљи од 10,7 милиона становника преминуло је 37.114.

Чешка влада која је од почетка године увела редовно тестирање у предузећима и школама одлучила је у сриједу да заражени коронавирусом који за то имају потврду у виду ПЦР теста не морају наредних 30 дана ни да се тестирају нити да иду у карантин.

 - У Чешкој је скоро 100 одсто у питању омикрон сој. Они који су пребољели су ван ризика да се заразе наредних 30 дана од дана тестирања -  казао је министар здравља Властимил Валек.

Огроман пораст новозаражених последњих дана донио је нерјешиве проблеме санитарној служби јер не стижу више ни да трасирају контакте а ни да обавјештавају СМС порукама да заражени мора у изолацију или карантин.

Упркос великом броју нових инфекција болнице и одељења интензивне његе су празни, а мање је и пацијената у тешком стању и преминулих. Према оцјенама чешких епидемиолога разлог је омикрон сој али и то што је вакцинисано 6,8 милиона становника а 3,6 милиона је примило и бустер дозу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:15