Trka s bikovima u Pamploni / - SKRINšOT/JUTJUB
06/07/2024 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Pamploni počeo španski festival trke s bikovima

Slavna trka s bikovima koja se tradicionalno održava u španskoj Pamploni počela je u subotu uprkos protestima boraca za zaštitu prava životinja.

Trke s bikovima dio su devetodnevnog festivala San Fermin koji se u gradu održava svake godine od 6. do 16. jula.

Festival je i ove godine tradicionalno počeo ispaljivanjem rakete, koja se na španskom zove „chupinazo“, s balkona gradske skupštine u podne pred hiljadama posjetilaca.

Najpoznatija manifestacija festivala je „encierro“, odnosno trčanje s bikovima uskim ulicama u centru Pamplone. Premda se svake godine sve više učesnika povrijedi, ulice su i dalje prepune onih željnih adrenalina.

Prva od nekoliko trka s bikovima održaće se već u nedelju. Festival je posvećen zaštitniku Pamplone, svecu San Ferminu i datira s kraja 16. vijeka.

Španija pred pitanjem: Da li djeca treba da gledaju koridu?

Za vrijeme Festivala San Fermina održavaju se i brojni koncerti i procesije, ali trke i borbe s bikovima predstavljaju vrhunac svečanosti.

Svaki će dan između 7. i 14. jula stotine ljudi uskim gradskim uličicama loviti šest velikih bikova, od kojih neki teže i više od 600 kilograma, kao i nekoliko volova.

Svečanost se uveče seli u arenu gdje se održavaju borbe s bikovima.

Aktivisti za zaštitu prava životinja već godinama protestuju i bore se protiv organizacije trke s bikovima, ali uprkos tome festival i dalje svake godine privuče i do milion i po posjetilaca iz čitavog svijeta, većinom iz Evrope, Australije, Azije i Sjedinjenih Država.

Devetodnevnu proslavu San Fermina popuralizovao je nobelovac Ernest Hemingvej u svom romanu „Sunce se ponovno rađa“ iz 1926.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 01:59