Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
02/09/2024 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Poljskoj sahrana više od 700 žrtava nacističkog masakra

U Poljskoj je danas bila državna sahrana više od 700 žrtava nacističkih masovnih pogubljenja u Drugom svjetskom ratu u takozvanoj Dolini smrti na sjeveru zemlje.

Nedavno otkriveni ostaci tih tijela u 188 malih drvenih kovčega sa trakama u bojama poljske zastave su sahranjeni uz vojne počasti na lokalnom groblju žrtava nacističkih zločina.

- Želimo da vratimo sećanje i dostojanstvo žrtvama zločina u Čojnicama - rekao je biskup Rišard Kasina.

Predsjednik Andrej Duda je rekao da njihova smrt nije bila uzaludne i da će zauvijek ostati u sjećanju jer je jedini razlog što su ih nacisti ubili to što su bili Poljaci.

Posmrtni ostaci poljskih civila, uključujući 218 bolničkih pacijenata, ekshumirani su 2021-2024. godine iz više zasebnih masovnih grobnica na periferiji Čojnica.

Putin: Učinićemo sve da iskorijenimo nacizam, sledbenici osuđeni na propast

Lične stvari i dokumenti pomogli su da se identifikuje oko 120 žrtava pogubljenja s početka 1945. godine.

Istoričari su utvrdili da su nacisti, ubrzo poslije invazije Poljske 1. septembra 1939. godine, pogubili neke od civila u želji da zastraše stanovništvo.

Posmrtni ostaci još 500 žrtava su iz masakra januara 1945. godine, kada su Nijemci bježali. U grobnicama su nađeni meci i čaure municije pištolja koje su koristile njemačke snage.

Stručnjaci će nastaviti da prečešljavaju područje u potrazi za još masovnih grobnica i od takozvanog "Pomeranskog zločina" iz 1939. godine - istrijebljenja desetina hiljada poljskih civila - poljoprivrednika, radnika i zanatlija koje su njemački susjedi ubili iz osvete i pohlepe.

Procjenjuje se da su hiljade mentalno bolesnih ljudi ubijene u "jamama smrti" u Pjašnici, Špegavsku, Mnišeku i Čojnici.

Njemački zločin u Pomeraniji je obuhvatio i istrijebljenje 600 poljskih državljana jevrejskog porekla, što je bio uvod u Holokaust.

Poljska je u Drugom svjetskom ratu izgubila šest miliona građana, ili šestinu svog stanovništva, uključujući i tri miliona Jevreja i pretrpela ogromne gubitke u infrastrukturi, industriji i poljoprivredi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 03:11