Ilustracija / - EPA
11/02/2024 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ukrajina: Oboreno 40 od 45 dronova lansiranih u posljednjem ruskom napadu

Posljednji napadi uslijedili su nakon smrtonosnog udara dronom u subotu na Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad na istoku zemlje i blizu granice sa Rusijom

Ruska vojska pokrenula je još jedan talas napada dronovima na mete širom Ukrajine, uključujući prijestonicu, saopštili su danas ukrajinska vojska i zvaničnici.

Posljednji napadi uslijedili su nakon smrtonosnog udara dronom u subotu na Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad na istoku zemlje i blizu granice sa Rusijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija izvodi nove napade dok se Kijev suočava s potencijalnim prekidom u vojnom snabdjevanju iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pošto republikanski poslanici blokiraju paket pomoći vrijedan 61 milijardu USD zbog zahtjeva za dubokim promjenama u politici oko zaštite granice SAD.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je na Telegramu da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane preko noći uništili 40 od 45 bespilotnih letjelica Šahed koje je lansirala Rusija, od kojih su mnoge navodno ciljale lučku infrastrukturu na jugu države.

- Vazdušna uzbuna u prijestonici trajala je skoro dva sata - rekao je na Telegramu šef vojne uprave Kijeva Sergej Popko.

Popko je rekao da su svi dronovi iznad Kijeva uništeni. Prema prvim izvještajima, u Kijevu ili okolini nije bilo žrtava ili materijalne štete.

- Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 26 ruskih dronova Šahed iznad nekoliko južnih regiona - saopštila je južna vojna komanda Ukrajine na Telegramu, dodajući da je region Mikolajev u blizini Crnog mora pretrpio neke od najtežih napada.

Vojska je saopštila da je najmanje jedan civil povrijeđen u napadu na jugu Ukrajine.

Oni su kazali da su stambene zgrade i gasovod u Mikolajevu oštećeni u padu komada oborenog drona i eksplozije koja je uslijedila.

- Četiri drona oborena su iznad crnomorske luke Odesa - saopštila je vojska.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:24