/ FOTO: YOUTUBE
14/08/2021 u 09:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умро оснивач хуманитарне организације Емерџенси

Страда, угледна личност у Италији због свог вишедеценијског рада у хуманитарном сектору, основао је 1994. године са супругом Терезом хуманитарну организацију

Ђино (Страда, оснивач и директор италијанске хуманитарне организације "Емерџенси", специјализоване за хитну медицинску помоћ у ратним зонама, преминуо је у 73. години, објавила је његова кћерка Сесилија на твитеру, преноси портал РТЦГ.

Страда, угледна личност у Италији због свог вишедеценијског рада у хуманитарном сектору, основао је 1994. године са супругом Терезом хуманитарну организацију која гради болнице и пружа бесплатну здравствену заштиту цивилима у зонама сукоба.

Садашња предсједница Емерџенсија, Росела Мићо, рекла је да је шокирана вијешћу о смрти Ђина Страде, која се догодила док је био на одмору у Нормандији.

Захваљујући мрежи љекара и медицинских сестара добровољаца, Емерџенси је био присутан у 19 земаља, управљајући са 60 болница и центрима прве помоћи и пружајући његу за више од 11 милиона људи, наводи невладина организација.

Убијеђени пацифиста, Страда је покренуо кампању против противпјешадијских мина, што је довело до тога да је Италија забранила њихову производњу и употребу.

Његова хуманитарна организација је помагала у ратним зонама, посебно у Ираку, Авганистану, Руанди, Судану, Јемену и Централноафричкој Републици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:36