Photographer: Akos Stiller/Bloomberg / PHOTOGRAPHER: AKOS STILLER/BLOOMBERG - PHOTOGRAPHER: AKOS STILLER/BLOOMBERG
08/04/2022 u 20:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упозорење за Орбана: Плаћање руских енергената у рубљима кршење европских санкција

Подсјетимо, мађарски премијер Виктор Орбан недавно је рекао да је Мађарска спремна плаћати руски гас у рубљима

Буде ли Мађарска одлучила да руске енергенте плати у рубљима, то ће се сматрати кршењем европских санкција, рекла је данас предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен за ЦНН.

- Направили смо анализу Путиновог декрета и правна ситуација је врло јасна. Оно што Путин сугерише, конверзија еура у рубље, којима би се потом плаћао гас, значило би кршење санкција. Ако то направите, мислим на плаћање у рубљама, ви кршите односно заобилазите санкције које смо увели Русији - рекла је Фон дер Лајен у интервјуу за ЦНН.

Подсјетимо, мађарски премијер Виктор Орбан недавно је рекао да је Мађарска спремна плаћати руски гас у рубљима, након што је руски предсједник Владимир Путин потписао декрет којим захтијева да “непријатељске” земље за руски плин плаћају у рубљима.

- ЕУ је у разговорима с Будимпештом. Засад се Мађарска придржава санкције и док не видимо другачије поступање, све је у реду. Никад прије нисмо видјели ЕУ овако уједињену. Мислим да си свака земља чланица поставља питање жели ли бити прва која ће нарушити такво јединство. Мислим да то не желе”, рекла је Фон дер Лајен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:55