Ilustracija / - EPA-EFE
28/12/2023 u 17:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uprkos ruskoj invaziji, ukrajinska ekonomija ostvarila rast u 2023.

Ukrajina nastoji da ojača svoje finansijske resurse za dugotrajan rat, dok se borbe približavaju ulasku u treću nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru prošle godine

Ukrajinska ekonomija je ove godine uprkos ruskoj invaziji, zabeležila nagli rast, izjavila je u četvrtak ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko.

- Glavna podatak koji karakteriše ovu godinu u privredi je rast BDP-a od skoro pet odsto. Naša ekonomija ne samo da nije pala već je rasla tempom koji niko nije očekivao- navela je Sviridenko na Fejsbuku.

Ukrajina nastoji da ojača svoje finansijske resurse za dugotrajan rat, dok se borbe približavaju ulasku u treću nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru prošle godine, prenosi RSE.

Podsticaj ukrajinskoj ekonomiji koja zavisi od poljoprivrede došao je i od otvaranja novog crnomorskog koridor za izvoz žitarica i druge robe na svetska tržišta, nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o žitaricama koji je prošle godine postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:57