Урсула Фон дер Лајен / - Урсула Фон дер лајен
25/06/2024 u 11:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ursula fon der Lajen: Čestitam Moldaviji i Ukrajini početak pristupnih pregovora

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će Evropska unija danas otvoriti pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom i čestitala ovim zemljama na postignutim rezultatima.

- Čestitam Moldaviji i Ukrajini početak pristupnih pregovora. Ovo je veoma dobra vest za narod Ukrajine, Moldavije i cijele Evropske unije. Put koji je pred nama biće težak, ali pun mogućnosti - rekla je ona na platformi X.

Države članice EU odobrile su prošle nedelje pregovaračke okvire za pristupanje Ukrajine i Moldavije tom bloku. Stalni predstavnici EU postigli su 14. juna načelni dogovor o okviru za pristupne pregovore između Ukrajine i Moldavije.

Prethodno je Evropska komisija saopštila da Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU.

Zemlje EU odlučile su 14. decembra da počnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju Evropskoj uniji nakon što je mađarski premijer Viktor Orban napustio salu na početku glasanja i tako omogućio da odluka bude donijeta jednoglasno.

Pristupanje EU: Pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom počinju 25. juna

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 11:57