/ - фото: PEXEL
04/12/2021 u 07:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Услужни сектор подржао економиjу еурозоне у новембру

Чини се да ће побољшање стопе економског раста коjе сигнализира ПМИ еурозоне бити кратког виjека, упозорио jе главни пословни економист у Маркиту

Економиjа еурозоне убрзала jе у новембру захваљуjући отпорном услужном сектору коjи jе надокнадио посустаjање индустриjе због поремећаjа у набавци, али слабљење потражње сигнализира невоље, показало jе истраживање Маркита.

Маркитов индекс менаџера набавке (ПМИ) у приватном сектору еурозоне порастао jе у новембру 1,2 бода у односу на октобар, на 55,4 бода, обjавила jе лондонска компаниjа за прикупљање и обраду економских података, благо снизивши прву процjену његове вриjедности, преноси СЕЕбиз.

Добра виjест jе да jе убрзани раст у новембру окончао тромjесечни период успоравања, а лоша да солидан темпо раста прикрива раскорак између отпорног услужног сектора и индустриjе коjу су закочила озбиљна ограничења у набавци, наводе у Маркиту.

"Чини се да ће побољшање стопе економског раста коjе сигнализира ПМИ еурозоне бити кратког виjека", упозорио jе главни пословни економист у Маркиту Chris Williamson, коjи jе истакао знаке посустаjања потражње и погоршана очекивања пословних званичника.

Индекс нових наруджби пао jе тако у новембру 0,4 бода, на 54,7 бодова, наjнижи ниво од априла.

Пословни званичници забринути су за пословање у идућоj години, исказано у паду индекса пословних очекивања на наjнижи ниво од фебруару.

Wиллиамсон jе рекао да су подаци за извjештаj прикупљени приjе поjаве нове вариjанте коронавируса омникрон, коjи ће по његовоj процjени засигурно додатно нарушити очекивања челника компаниjа у еурозони.

Економиjа би могла успорити, али не и инфлациjа, нарочито ако броj случаjева заразе настави да расте и ако владе уведу нова ограничења како би зауставиле омникрон, тумачи економист Маркита.

"У том ће случаjу набавни ланци претрпjети нови ударац, расположивост радника биће погоршана, а тежиште потрошње поново би могло бити пребачено с услуга на робу и додано погоршати неравнотежу понуде и потражње", обjаснио jе Wиллиамсон.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:56