/ - Оливер Вархељи
11/07/2021 u 14:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вархељи: У ЕУ нема мјеста негирању геноцида и величању ратних злочинаца

Како је додао, дешавања у Сребреници су препозната као дјело геноцида пред два међународна суда

Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи обратио се путем видеопоруке на комеморацији сребреничким жртвама геноцида, јавља Avaz.ba.

- Заједничка нам је дужност данас се сјећати геноцида у Сребреници. Памтимо и одајемо почаст жртвама, дијелимо тугу њихових породица и преживјелих. Европа није заборавила ни нашу властиту одговорност због немогућности да спријечимо и зауставимо рат и геноцид. Наша је дужност исто тако и осигурати одговорност, важно је сваке године понављати исту поруку, Сребреница је стални подсјетник, наша заједничка одговорност да се геноцид више икада понови. Стога је наша дужност заувијек памтити Сребреницу, једнако нас подсјећа да се геноцид догодио не само у Сребреници већ и другдје. Нема разлика између геноцида, геноцид је геноцид. Недавне пресуде међународних судова још једном су показале да починитељи не могу проћи некажњено. Задовољење правде и изградња бољег друштва да се сјећамо убијених", казао је Вархељи.

Како је додао, дешавања у Сребреници су препозната као дјело геноцида пред два међународна суда.

-Ове утврђене чињенице треба признати. У нашој Унији нема мјеста негирању геноцида и величању ратних злочинаца. Неприхватљиви су покушаји прекрајања историје. Политички лидери на западном Балкану морају бити примјер у супротстављању коријену мржње, превладавању трагичног наслијеђа прошлости. Нјихове ријечи и дјела требају одржавати заједничку визију њихових грађана, изабрати истину и правду умјесто страха и мржње од кључног је значаја посебно за млађе нараштаје. Европска комисија наставља помагати и пратити реформске процесе у земљи за убрзање европских интеграција БиХ, наставићемо давати допринос у успостављању друштва у којем превладавају плурализам, правда и људско достојанство. Признавање наше прошлости помаже нам да напредујемо- казао је Вархељи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ЕУГЕНОЦИД
18. april 2024 09:26