foto: youtube Sky News / - FOTO: YOUTUBE SKY NEWS
13/08/2024 u 20:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Borba sa vatrom i vremenom u Grčkoj: Ugrožene hiljade u Atini

Nova evakuacija u grčkom primorskom gradu Nea Makri naređena je dok se vatrogasci bore protiv požara, u kojem je barem jedna osoba stradala.

Plamen kod Atine dostigao visinu od 25 metara, u izgoreloj fabrici nađeno tijelo žene

Više od 700 vatrogasaca uz podršku 27 specijalnih vatrogasnih timova i pripadnika oružanih snaga u trci su sa vremenom da ugase što je više moguće požara danas popodne, kada se očekuje da će se vjetrovi ponovo pojačati, prenosi Independent.

Meteorolozi su predvidjeli da će udari dostizati i do 60-70 kilometara na sat i ugroziti hiljade ljudi u predgrađima Atine.

Najmanje jedna osoba je poginula, a hiljade stanovnika je evakuisano iz svojih domova dok se vatrogasci bore sa šumskim požarima koji su se proširili na sjeverna predgrađa prijestonice.

Plamen je išao i do 25 metara visine, a Grčka je tražila pomoć od drugih zemalja, aktivirajući zajednički evropski mehanizam civilne zaštite. 

Požar je izbio u nedelju popodne oko 35 kilometara sjeveroistočno od Atine pri čemu je izgorelo nekoliko kuća i preduzeća i poslao dim i pepeo iznad centra grada. Italija, Francuska, Češka i Rumunija potvrdile su da šalju jedinice u pomoć, prenosi N1.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da Pariz u pomoć šalje 180 vatrogasaca, 55 kamiona i helikopter. Grčko ministarstvo civilne zaštite je takođe potvrdilo da je pomoć iz Španije takođe „finalizovana“, a Turska je objavila da šalje dva aviona i helikopter da pomognu u borbi protiv požara.

Do ponedeljka su izdate naredbe za evakuaciju za predgrađa grčke prijestonice. Vatrogasna služba pronašla je tijelo šezdesetogodišnje žene u zapaljenoj zgradi fabrike u predgrađu Vrilisija nešto posle ponoći.

Situacija je primorala hiljade da pobjegnu iz predgrađa Atine.

Stanovnici evakuisani iz oblasti u sjevernim predgrađima Atene strahuju da bi „dramatična situacija“ mogla dalje da eskalira sa vjetrovima koji bi trebalo da dostignu brzinu od 70 kilometara na sat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 11:21