foto; Skrinšot / - FOTO; SKRINšOT
16/10/2023 u 22:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Detalji pucnjave u Briselu: Ubijena dva Šveđanina, napadač kazao da je pripadnik ISIS-a

Belgijski HLN prenosi da je, prema svjedočenjima, napadač je uzviknuo "Allahu akbar"

Dvije osobe su ubijene u pucnjavi koja se večeras dogodila u centru Brisela, a prema pisanju medija, obje žrtve su nosile švedske fudbalske dresove, uoči utakmice ove zemlje u kvalifikacijama za EURO protiv Belgije večeras u prijestonici.

Belgijski HLN prenosi da je, prema svjedočenjima, napadač je uzviknuo "Allahu akbar".

Takođe, Valonski list Sudinfo navodi da je jedan od napadača u pucnjavi u Briselu uzviknuo "Allahu akbar" i pucao iz oružja sličnog Kalašnjikovu sa svog skutera. Nosio je kacigu i fluorescentni prsluk. Dvijr žrtve su nosile dres sa švedskim bojama, vjerovatno u vezi sa fudbalskom utakmicom Crvenih đavola koja se večeras igra u Briselu protiv Švedske.

Kako navode, dvije osobe mrtve u pucnjavi, a napadači su u bijegu. Prema pouzdanim izvorima, jedna osoba je pogođena u ulaznom holu, dok su dvije druge pogođene u taksiju.

Takođe, pojavili su se i amaterski snimci na kojima se, navodno, može čuti pucnjava i vidjeti kako se napadač hladnokrvno udaljava nakon pucnjave.

Muškarac kojeg se sumnjiči da je napadač na Fejsbuku e objavio video poruku. U njoj, kako prenosi Sudinfo, kaže da je pripadnik ISIS-a (Islamske države) te se hvali da je ubijao nevjernike.

“U svom vrlo nasilnom govoru rekao je da je ubio dvoje ljudi kako bi ‘osvetio muslimane i da živimo i umiremo za svoju vjeru’, navodi se.

Portparolka policije rekla je da su policajci brzo stigli na lice mjesta. Nije željela da precizira okolnosti pucnjave.

Belgijski premijer: Stavnovnici Brisela, budite oprezni

Belgijski premijer Alexander De Croo oglasio se na Tviteru.

“Moje saučešće rodbini žrtava kukavičkog napada u Briselu. Pratim razvoj događaja zajedno s ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova iz nacionalnog kriznog središta. Pratimo situaciju i molimo stanovnike Brisela da budu oprezni”

Do pucnjave je došlo u vrijeme povećane budnosti povezane sa ratom između Izraela i Hamasa, koji je povećao tenzije u nekoliko evropskih zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:16