Fondacija ”Luj Viton” gađana farbom / screenshot Twitter
01/05/2023 u 19:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ekološki aktivisti uništili farbom zgradu Luj Vitona

U trenutnim društvenim okolnostima, kada se Francuzi odriču jednog obroka dnevno zbog inflacije, bogatstvo velikih kompanija nije na mjestu, rekao je portparol

Fasada Fondacije Luj Vitona (Louisa Vuittona) i čuveni Place Vendome u Parizu ujutru su poprskani farbom, saznaje Frans pres od ekoloških organizacija Ektincion Rebellion i Last Renovation, koje su preuzele odgovornost za ove dvije odvojene akcije sprovedene nekoliko sati ranije povodom prvomajskih mitinga.

Na snimku objavljenom na Tviteru, grupa aktivista poliva narandžastom i crvenom bojom objekat koji je zatvoren u ponedjeljak.

Ovom akcijom Ektinction Rebellion cilja na luksuznu grupu LVMH, koju optužuje za "optimizaciju poreza". „U trenutnim društvenim okolnostima, kada se Francuzi odriču jednog obroka dnevno zbog inflacije, bogatstvo velikih kompanija nije na mjestu“, rekao je portparol.

"Zahtjevi sindikata za povećanjem plata imaju našu punu podršku", dodao je portparol, osvrnuvši se na povorku svih sindikata povodom Međunarodnog praznika rada.

Fondacija Luj Viton, koja se nalazi u Bois de Boulogne, među najposećenijim je muzejima u Parizu, a trenutno je domaćin izložbe „Baskijat k Vorhol, četiri ruke”.

A čuveni trg Vendom bio je meta vandalizma pokreta Poslednje renoviranje. Uhapšeno je "šestoro građana" koji su učestvovali u toj akciji, rekao je portparol pokreta za AFP.

Oni su "aparatima za gašenje požara" poprskali narandžastu boju po fasadi i ulazu u Ministarstvo pravde, dodaje ta organizacija u saopštenju.

„Zaštitom najbogatijih, koji su najodgovorniji za emisiju gasova staklene bašte, naša vlast slabi najsiromašnije među nama“, upozorili su oni, kritikujući „nepravednu penzijsku reformu“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 02:51