/ - FOTO EUROPOL
27/07/2023 u 09:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) EUROPOL: Sa Kube 5.000 migranata prokrijumčareno preko Srbije u EU

Ukupno je zaplijenjeno 18 komada nekretnina, 33 vozila i 144 bankovna računa, uz ogromne sume gotovine u različitim valutama

Policija iz pet zemalja prekinula je međukontinentalnu kriminalnu mrežu koja krijumčari migrante sa Kube u Evropsku uniju. Istraga, koju su koordinirali Europol i INTERPOL, dovela je do hapšenja 62 osobe, od kojih su 25 kubanski državljani. Članovi mreže za krijumčarenje migranata koristili su dobro poznatu aplikaciju za razmIjenu poruka kako bi reklamirali svoje nezakonite usluge kubanskim klijentima u ranjivim situacijama.

- Za uplatu od oko 9.000 eUra organizovali bi putovanje, transfere i davali lažnu dokumentaciju. Kriminalci su doletJeli sa Kube u Srbiju, iskoristivši nedostatak viza za ulazak u Srbiju u to vrIJeme. Migranti bi zatim bili prokrijumčareni u Grčku, odakle su pošli u Španiju. Ukupno se sumnja da je kriminalna mreža uspješno prokrijumčarila oko 5.000 kubanskih državljana u EU, ostvarivši profit od oko 45 miliona eura- navode iz Europola.

Istraga je otkrila složenu kriminalnu infrastrukturu koja je uspostavljena u mnogim gradovima širom Španije, Grčke i Srbije, fleksibilna i sposobna da se prilagodi promenljivim okolnostima kako bi održala svoje nezakonito poslovanje.

Na dan akcije u junu 2023. godine, policajci iz sve tri zemlje zaplijenili su raznu kriminalnu imovinu, uključujući stotine falsifikovanih dokumenata i falsifikovane opreme. Ukupno je zaplijenjeno 18 komada nekretnina, 33 vozila i 144 bankovna računa, uz ogromne sume gotovine u različitim valutama.

- Istraga je pokrenuta u oktobru 2021. nakon što su vlasti Srbije, Grčke, Sjeverne Makedonije i Finske prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa falsifikovanom dokumentacijom. U januaru 2023. Europol, Agencija Evropske unije za azil i Fronteks objavili su Zajedničko obavještajno obavještenje koje opisuje ovaj trend. Obavijest s temom “Kubanski državljani prokrijumčareni u EU: mijenjanje ruta i modi operandi u promijenjenom geopolitičkom pejzažu” izvještava o efektu ruskog agresorskog rata u Ukrajini na rute krijumčarenja migranata- pojašnjeno je iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:09